Oostende en Antwerp direct in halve finales

Oostende en Antwerp direct in halve finales

Foto: BELGA

Vanavond gaat de 33ste editie van de play-offs in het Belgische basketbal van start. Oostende heeft de poleposition op zak, Antwerp Giants is tweede en kampioen Charleroi derde. Charleroi moet daarom al in de eerste ronde aan de bak. Patrick Ceulemans

 Van de voorbije 32 play-offs in eerste klasse werd de ploeg die de polepostion bemachtigde maar liefst 23 keer kampioen. Het team dat derde eindigde, werd dat nooit. Voor Charleroi wordt het dus een helse klus om een vijfde opeenvolgende titel te veroveren. Het belang van eerste of minstens tweede te eindigen in de Ethias League is meteen aangetoond.

Wie in november dacht dat Oostende nog kans zou maken op de top twee werd gek verklaard. De inbreng van coach Dario Gjerga, de komst van spelers als Brent Wright en Doum Lauwers en de terugkeer van Tomas Van Den Spiegel en Veselin Petrovic deed de kustploeg openbloeien.

Na een spannende race en 36 speeldagen eindigden drie teams op de eerste stek. Oostende heeft de poleposition omdat het driemaal won tegen Charleroi. Antwerp Giants, dat positief staat ten opzichte van Oostende en Charleroi en een unieke reeks van zestien zeges op rij heeft in de Lotto Arena, is tweede. Wij lichten de zes deelnemers aan de play-offs door:

1. Oostende


Positief: De ervaring van Lauwers, Van Den Spiegel, Petrovic en het trio Drobnjak, Booker en Djordjevic, die vorig seizoen de Eurochallenge met Novo Mesto wonnen. De klasse van Wright en Winston.

Negatief: De blessuregevoeligheid van Petrovic, Lojeski en Van Den Spiegel. De luxe aan inzetbare spelers kan een probleem zijn. Wat met Buycks als Katnic opnieuw inzetbaar is?

2. Antwerp Giants

Positief: Heeft een positief saldo tegen Oostende en Charleroi. Is in de Lotto Arena zo goed als ongenaakbaar. Beschikt over de ervaring van Biggs, Moors, de 2m16 van Mejri en de klasse van Black. Hopkins is de joker.

 

Negatief: Keert de offensief sterke Roll op tijd terug uit blessure? Wat met het emotioneel karakter van Mejri? En is de bekerkater doorgespoeld?

3. Charleroi


Positief: De klasse van Mallet en Shengelia, net als de ervaring van Riddick en Beghin.

 

Negatief: Slaat de motor van floorleader Mallet nog aan? Heeft de kampioen van de jongste vier seizoenen nog honger? De kern is diep, maar oud.

4. Okapi Aalstar

Positief: De outsider en het team dat iedereen in de play-offs wil vermijden. Heeft met Chris Copeland de MVP en Ster van de Coaches uit de Ethias League. Aalstar is schaduwfavoriet, want kan overal en van iedereen winnen.

Negatief: Chris Young kan moeilijk het ritme van twee tot drie matchen per week aan. Misschien is het seizoen al geslaagd na de bekerwinst.

5. Bergen

Positief: Moeilijk om dit team, met de afscheidnemende coach Arik Shivek, en na zwak einde in de reguliere fase nog wat pluspunten te geven.

Negatief: De Amerikanen geven al enkele weken de indruk dat ze zo snel mogelijk huiswaarts willen.

6. Leuven Bears


Positief: Leuven Bears won van elke ploeg, kruipt graag in de rol van underdog en de verrassing kan van iedere speler komen.

Negatief: Geen thuisvoordeel, kleine kern en soms te egoïstisch.
 

Corrigeer

Uitslagen & standen