Spanje dringt aan op Griekse regering

De onzekerheid rond Griekenland zet ook Spanje weer in de vuurlinie van de eurocrisis. De rente van het Zuid-Europese land schiet de hoogte in en de beursverliezen lopen op. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken roept de Griekse partijen op om snel een regering te vormen.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Jose Manuel Garcia-Margallo dat in zijn oproep ook dat de eenheidsmunt in gevaar is. 'Het beste dat Griekenland nu kan doen voor zijn eigen overleving en voor het voortbestaan van de economische en monetaire unie is zo snel mogelijk een regering te vormen.'

Hij vindt ook dat Griekenland zo snel mogelijk moet zeggen dat het zich aan de voorwaarden van de noodhulp zal houden. Door de crisis in Griekenland kwam ook Spanje onder vuur te liggen op de financiële markten.

Spanje haalde maandag 2,9 miljard euro op op de internationale markten maar moest daarvoor meer vergoeding op tafel leggen. Staatspapier met een looptijd van twaalf en achttien maanden kostte de schatkist respectievelijk 2,9 en 3,3 procent.

De Spaanse rente op tien jaar steeg maandag met 27 basispunten tot 6,2 procent. Dat is het hoogste peil sinds 1 december vorig jaar. Ook de Italiaanse rente ging flink hoger: +22 basispunten tot 5,7 procent.

Daarentegen zagen 'veilige' landen als Duitsland (1,45 pct) en Nederland de rente dalen tot het laagste peil ooit.

Ook de beurzen reageren nerveus op de impasse in Griekenland. Zowel in Madrid als in Milaan gingen de indices meer dan 3 procent naar beneden. De Spaanse beursindex staat nu bijna op het laagste peil sinds 2003. De koers van de banken Santander en BVVA gingen meer dan 4 procent in het rood.

Maandag raakte nog bekend dat de Spaanse banken in april voor 263,5 miljard euro leningen aangegaan zijn bij de ECB. Dat is een nieuw record, terwijl maart ook al een recordmaand was. Het wijst erop dat de Spaanse banken het moeilijker hebben om op de markten te lenen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees