Erik Franssens krijgt 30 jaar cel voor doodslag

Erik Franssens krijgt 30 jaar cel voor doodslag

Foto: BELGA

SINT-TRUIDEN - De 42-jarige Erik Franssens uit Herk-De-Stad moet dertig jaar de cel in voor de doodslag op de 41-jarige Truienaar Tonny Duchateau. Franssens schoot hem op 21 januari 2008 tijdens een hoogoplopende ruzie een kogel door het hoofd.

'De feiten zijn bijzonder ernstig en getuigen van een kennelijke zinloosheid. De beschuldigde heeft gehandeld met een onmiskenbare kilte om iemand uit te schakelen tijdens een hevige ruzie. Hij vertoonde totaal geen respect of bekommernis voor het slachtoffer. Hij wachtte meer dan 2 uur vooraleer hij de hulpdiensten te verwittigde', luidde de motivering van het arrest over de strafmaat, die voorzitter Michel Jordens voorlas.

'Bij Franssens valt meteen zijn zwaar beladen strafverleden op. Het grootste deel van zijn volwassen leven bracht hij in de cel door en hij gaat snel over tot het plegen van misdrijven. De gerechtspsychiaters omschrijven hem als een psychopaat, die een gevaar voor de maatschappij betekent met een grote kans op gewelddadigheid.'

Contact met familie

Jordens zei Franssens nog dat alles geprobeerd was om hem eerlijk proces te geven en dat de jury alles gewikt en gewogen heeft om tot een uitspraak te komen. Jordens richtte zich ten slotte nog tot Franssens. 'Het is moeilijk u goede raad te geven. Er zijn mensen die u steunen, zoals uw moeder, broer en zus. Misschien kan u terug contact met hen opnemen. We hoorden van hen over uw positieve eigenschappen', aldus de voorzitter.

Franssens zelf, die eerder seriedoder Ronald Janssen een stevige afrossing gaf in de gevangenis van Hasselt, luisterde onbewogen naar die woorden. Met een klap van zijn rechterhand tegen de linkerborst en duim omhoog naar vrienden in de zaal verliet Franssens onder politiebegeleiding de assisenzaal.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio