Tiental opposanten in Azerbeidzjan opgepakt in aanloop naar Eurosong

De politie heeft maandag in Bakoe een poging tot samenscholing uiteengejaagd en een tiental mensen opgepakt. In de hoofdstad van het autoritair geregeerde Azerbeidzjan vindt, van 22 tot 26 mei, de jaarlijkse editie van het Eurovisiesongfestival plaats.

Tientallen militanten van een coalitie van oppositiepartijen scandeerden 'Vrijheid' en probeerden een betoging te houden in het centrum van de stad. Volgens leider Isa Gambar van de oppositiepartij Moesavat werden minstens tien mensen opgepakt. De samenscholing was bedoeld om 'de vrijlating van politieke gevangenen en de door de grondwet gegarandeerde vrijheid van verzamelen te eisen'.

Minder dan een week voor het songfestival, dat traditioneel tientallen miljoenen mensen voor de buis kluistert, hopen mensenrechtenorganisaties en de Azerische oppositie van het evenement gebruik te maken om het gebrek aan democratie in de olierijke voormalige Sovjet-republiek aan te klagen.

Verschillende mensenrechtenorganisatie, zoals de ngo Human Rights Watch (HRW) klaagde onlangs nog de 'frequente schendingen van de mensenrechten' in Azerbeidzjan aan. Volgens Giorgui Goguia van HRW zitten momenteel 70 mensen, onder wie zeven journalisten, om politieke redenen in de gevangenis.

Bakoe organiseert de 57ste editie van het Eurovisiesongfestival nadat het duo Ell en Nikki de editie 2011 in Duitsland wist te winnen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees