Krijgen Grieken een regering van technocraten?

Venizelos (midden) verlaat de crisismeeting. Foto: EPA

Drie Griekse partijvoorzitters hebben even samengezeten met president Karolos Papoulias om nieuwe verkiezingen te vermijden, maar zijn na amper enkele uren weer uiteen gegaan. Dinsdag worden de gesprekken met alle politieke leiders hervat.

Het ging om een crisisvergadering van de partijvoorzitters van het conservatieve Nea Demokratia, de socialistische partij Pasok en het kleine Democratisch Links. De politici werden door het Griekse staatshoofd bijeen geroepen in een poging om nieuwe parlementsverkiezingen te vermijden.

De drie partijen behaalden bij de verkiezingen vorige week samen 168 van de 300 zetels in het Griekse parlement. Sinds de stembusgang van 6 mei zijn alle pogingen tot regeringsvorming echter mislukt.

'Ik vecht ervoor en zoek met vereende krachten om een oplossing te vinden', zei de leider van Nea Demokratia, Antonis Samaras, bij aanvang van het crisisbeleg. 

Regering van technocraten?

De drie partijen willen een regering op de been brengen die Athene in de eurozone houden, maar hebben hun meningsverschillen daarover nog niet kunnen overbruggen.

De partijleiders hebben het presidentieel paleis intussen alweer verlaten. Volgens de socialistische partijvoorzitter, en ex-minister van Financiën, Evangelos Venizelos heeft de Griekse president voorgesteld een regering van technocraten op de been te brengen. Zowel Pasok als Nea Demokratia willen daarover praten, maar Fotis Kouvelis, de voorzitter van Democratisch Links, is tegen.

Gesprekken worden morgen verder gezet met alle politieke leiders

Dinsdag worden de gesprekken verder gezet, met alle politieke leiders samen. De voorzitters van alle in het parlement gekozen partijen zullen aan de gesprekken deelnemen, op de extreemrechtse fractie Gouden Dageraad na. Die is van de besprekingen uitgesloten.

Hoewel Democratisch Links tegen een zakenkabinet is, komt Kouvelis toch opdagen. Hij wil er zijn eigen voorstel doordrukken om een regering van nationale eenheid te vormen, gesteund door de drie grootste partijen en zijn eigen kleine partij.

Antonis Samaras van Nea Demokratia zei dat alle opties dienen worden bestudeerd. Ook noemde hij tegenover de staatstelevisie een weigering van Kouvelis om in een eenheidsregering zonder de radicaal-linkse Syriza te stappen 'arrogant'.

De politieke leiders komen om 13.00 uur Belgische tijd bijeen. Als er na die besprekingen weer niets uit de bus komt, zijn er wellicht nieuwe verkiezingen op 10 of 17 juni. 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees