Merkel: 'Verkiezingsnederlaag niet te wijten aan Europees crisisbeleid'

Merkel: 'Verkiezingsnederlaag niet te wijten aan Europees crisisbeleid'

Angela Merkel Foto: REUTERS

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar strenge Europese besparingspolitiek om de schuldencrisis te bezweren verdedigd. Enkele journalisten hadden haar om een reactie gevraagd na de verkiezingsnederlaag van haar partij CDU in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

In Berlijn polsten journalisten Merkel naar een mogelijke koerswijziging in het beleid, nu haar partij CDU in de vervroegde deelstaatverkiezingen in het West-Duitse Noordrijn-Westfalen is afgestraft, terwijl de sociaaldemocratische oppositiepartij SPD samen met de groene coalitiepartner overtuigend won.

Hoewel Merkel toegaf dat de nederlaag voor haar partij 'bitter en pijnlijk' was, blijft ze ervan overtuigd dat de schuldencrisis 'ongetwijfeld een extreem gevaarlijk thema' is en dat de Duitse deelstaatkiezer het idee van begrotingssoberheid niet heeft weggestemd.

'Net op dat vlak wordt ons werk in Europa niet aangevallen. Een strenge begrotingspolitiek en groei zijn niet tegenstrijdig. Dat zal de leidraad blijven in onze gesprekken de komende weken', zei ze. In Duitsland moet het Europese begrotingspact nog door het Duitse parlement worden goedgekeurd.

Dinsdag ontmoeten de nieuwe Franse president François Hollande en Angela Merkel elkaar voor het eerst in Berlijn. Volgens Steffen Seibert, Merkels woordvoerder, is de bedoeling van die meeting 'een uitwisseling van gedachten', eerder dan een 'policy-setting meeting'.
 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees