O'Cool vraagt bescherming tegen schuldeisers

O'Cool kampt met financiële problemen. Dat meldt de VRT dinsdagochtend. De diepvriesvoedingsketen heeft ondertussen bescherming aangevraagd tegen schuldeisers.

De diepvriesvoedingsketen O'Cool heeft dinsdag via een korte mededeling bevestigd dat ze een plan voorbereidt dat de 'toekomst (van de onderneming) zal veiligstellen'.

Het nieuws wordt ook bevestigd door Filip Joosten, afgevaardigde van de christelijke bediendenbond LBC: 'Het is inderdaad zo dat de directie van O'Cool ons tien dagen geleden heeft uitgenodigd om in een speciale ondernemingsraad bij mekaar te komen.'

'Daar heeft de werkgever meegedeeld dat hij een procedure zou opstarten bij de rechtbank van koophandel', legt Joosten uit, 'en dat hij gebruik zou maken van de wet op de continuïteit van ondernemingen'. Daarbij had de directie volgens Joosten de intentie om zich te beschermen tegen schuldeisers.

De Gentse rechtbank van koophandel beslist volgende week maandag of O'Cool bescherming krijgt tegen zijn schuldeisers.

Crisis

Joosten was verrast over de aankondiging. Volgens hem waren de financiële cijfers niet rooskleurig, maar evenmin dramatisch. 'Maar intussen zijn we een jaar verder en is er de crisis. In elk geval is het klantenbestand niet toegenomen', luidde het. In juni zou O'Cool de jongste financiële resultaten publiceren.

De lonen van april werden eerder al in twee schijven uitbetaald. Daarbij kreeg het personeel op de gebruikelijke betalingsdatum een voorschot. De rest van het loon werd een paar dagen te laat gestort.

Over de gevolgen voor het personeel blijft er nog heel wat onduidelijkheid.

Omzet

Hoe de toekomst van de diepvriesketen eruitziet, is nog niet duidelijk. 'De directie heeft op de bijzondere ondernemingsraad op geen enkele wijze een suggestie gedaan', aldus de LBC-secretaris. Hij wilde geen uitspraken doen over mogelijke scenario's, maar beklemtoonde wel dat er veel mogelijkheden zijn. O'Cool kan inkrimpen, maar zou ook een overnemer kunnen zoeken, of zijn winkels ter beschikking stellen van een andere speler uit de voedingssector.

Onderhandelingen werden nog niet opgestart, er zijn nog geen voorstellen gedaan.
De winkels blijven voorlopig open. 'Het is in het belang van de onderneming om omzet te blijven creëren', aldus Joosten.

Bij O'Cool werken 440 mensen. De keten telt 110 winkels.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees