Fit & Gezond

Belgische peuters eten te veel zout en te weinig groenten

Belgische peuters eten te veel zout en te weinig groenten

Foto: Shutterstock

De eetgewoontes van kleine kinderen in België zijn 'zorgwekkend', zeker na het eerste levensjaar. Ze eten onder meer te veel zout en te weinig groenten, zo blijkt uit een onderzoek naar eetgewoonten.

Te veel calorieën, eiwitten en zout, en te weinig vezels, vitamine D en groenten kunnen op termijn de gezondheid ernstige schade toebrengen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de eetgewoonten van Belgische kinderen tussen 6 en 36 maanden, dat dinsdag werd voorgesteld.

Tot hun eerste verjaardag krijgen de meeste baby’s de juiste voeding, maar nadien worden de ouders nonchalanter. De peuter eet mee met de volwassenen, 'maar juist die maaltijden zijn vaak niet afgestemd op hun behoeften', luidt het.

'Met dit eetpatroon verhoogt men later het risico op diabetes, obesitas, hart- en vaatziektes, enzovoort. Dat terwijl in de eerste levensjaren de basis moet worden gelegd voor een gezond leven', luidt het. 'Ouders hebben wel de beste bedoelingen, maar ze weten meestal te weinig over aangepaste voeding voor peuters.'

Het onderzoek werd in april uitgevoerd door professor Yvan Vandenplas, het diensthoofd van het Universitair Kinderziekenhuis van Brussel, bij 500 ouders en 500 kinderen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees