Ook Belgen in Premier League kunnen buigen op indrukwekkende statistieken

Eden Hazard is de 8ste beste speler van Europa (zeggen de cijfers)

Eden Hazard is de 8ste beste speler van Europa (zeggen de cijfers)

Eden Hazard is de speler waarop het meeste overtredingen werden begaan in Europa Foto: Photonews

Dat Eden Hazard een indrukwekkend seizoen achter de rug heeft bij Lille in de Franse Ligue 1, bleek al uit het feit dat hij tot 'Beste Speler van Frankrijk' werd uitgeroepen. Maar nu wordt zijn status ook bevestigd in enkele (indrukwekkende) statistieken. In de cijfers van alle belangrijke competities in Europa pronkt de Rode Duivel op een knappe achtste plaats. En hij staat daarbij in uiterst fraai gezelschap. Maar ook andere Belgen kunnen volgens de naakte cijfers terugblikken op een opvallend seizoen, zo blijkt.

Naast de enige subjectieve parameter, namelijk het feit dat hij tot man van de match werd uitgeroepen (waarbij Eden Hazard op de 4de plaats staat), werd bij het opstellen van deze algemene rangschikking rekening gehouden met ondermeer het aantal goals (23ste), aantal assists (2de, na Mehmet Özil), aantal schoten op doel (51ste), aantal beslissende passes (20ste), aantal gele of rode kaarten en aantal gewonnen kopduels per gespeelde wedstrijd. Hazard staat op één specifieke lijst zelfs op nummer één: hij is de speler waarop het meeste overtredingen werden begaan.

De algemene lijst wordt aangevoerd door Lionel Messi, voor Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic. Hazard volgt als 8ste net achter Wayne Rooney maar laat kleppers zoals ondermeer Robin Van Persie, Xavi en Franck Ribery achter zich. De volgende Belg is Moussa Dembele, op plaats 90 van de in totaal 1293 opgenomen spelers.

Belgen Premier League

Tal van andere Belgen die dit seizoen in het buitenland actief waren, kunnen op indrukwekkende statistieken buigen. Wanneer we de Premier League naderbij gaan bekijken, stuiten we op enkele opvallende vaststellingen. 'Speler van het seizoen' Vincent Kompany komt als verdediger opvallend weinig voor in de top van deze statistieken, hoewel neimand twijfelt over de eigenschappen van de leider van kampioen Manchester City 

Moussa Dembele is de eerste Belg in de algemene lijst, op de 20ste stek. Wayne Rooney is hier de beste. De speler van Fulham was echter ook de tweede beste tackler van de Premier League, verrassend voor een aanvallende middenvelder, en de vierde beste dribbelaar.

Thomas Vermaelen van Arsenal vinden we op de 7de plaats terug wat betreft het aantal off-side-situaties in zijn voordeel beslecht.

Marouane Fellaini staat zelfs op nummer één in een lijst, weliswaar in het aantal gemaakte overtredingen. De middenvelder van Everton maakte gemiddeld gezien de meeste overtredingen (88), alleen Grant Holt van Norwich maakte één fout meer maar die speelde minder wedstrijden. Op zijn gewonnen kopduels mag Fellaini danweer  wel best fier zijn (12de).

De indrukwekkende top-20 algemeen:

1. Lionel Messi (Barcelona) 8.91
2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 8.37
3. Zlatan Ibrahimovic (AC Milan) 8.16
4. Nenê (Paris Saint Germain) 7.92
5. Andrea Pirlo (Juventus) 7.91
6. Marco Reus (Borussia M.Gladbach) 7.9
7. Wayne Rooney (Manchester United) 7.82
8. Eden Hazard (Lille) 7.81
9. Robin van Persie (Arsenal) 7.81
10. Xavi (Barcelona) 7.77
11. Franck Ribéry (Bayern Munchen) 7.76
12. Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04) 7.65
13. Santiago Cazorla (Malaga) 7.6
14. Luka Modric (Tottenham) 7.58
15. David Silva (Manchester City) 7.56
16. Giorgio Chiellini (Juventus) 7.55
17. Claudio Pizarro (Werder Bremen) 7.54
18. Gareth Bale (Tottenham) 7.54
19. Antonio Di Natale (Udinese) 7.53
20. Sebastian Giovanni (Parma) 7.51

Corrigeer