Vliegtuig van president moest rechtsomkeer maken

Hollande en Merkel willen Griekenland in de euro houden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de nieuwe Franse president François Hollande gaan samen bespreken hoe in Europa economische groei kan worden opgewekt. Dat zijn ze dinsdag overeengekomen in Berlijn, waar Hollande meteen na zijn installatie in Parijs naar toe was gevlogen.

De socialist Hollande heeft kritiek op de bezuinigingswoede waarmee Merkel de schuldencrisis in eurozone te lijf wil en wil dat er meer aandacht wordt geschonken aan groei. Tijdens zijn verkiezingscampagne pleitte hij voor het openbreken van het eerder overeengekomen Europese begrotingspact.

Na zijn eerste ontmoeting met Merkel zei Hollande dat 'door iedereen alles op tafel moet worden gelegd' wat groei kan bevorderen. Beiden spraken ook de verwachting uit dat Griekenland ondanks binnenlandse politieke problemen in de Europese muntunie zal blijven.

Merkel en Hollande benadrukten meermaals hun streven naar goede samenwerking. Merkel verklaarde dat zij zich bewust zijn van 'onze verantwoordelijkheid voor een goede ontwikkeling van Europa'. Vanuit deze geest zal er een oplossing voor de Europese problemen gevonden worden, zei zij. Hollande zei dat zij allebei 'voor het welzijn van Europa willen samenwerken en alle andere landen op deze weg meenemen'.

Hollande trotseert bliksem om tot bij Merkel te geraken

De nieuwe Franse president kwam te laat op zijn eerste afspraak met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De reden kan wel tellen: zijn vliegtuig werd geraakt door de bliksem waardoor hij rechtsomkeer moest maken.

Hollande was in een privéjet (een Falcon 7X) op weg van Parijs naar Berlijn toen een zwaar onweer hem terug naar de Franse hoofdstad dwong. Het toestel werd vier minuten na het opstijgen getroffen door de bliksem. Niemand raakte gewond. Volgens het Franse ministerie van Defensie ging het om een 'klassiek incident'.

In de luchthaven van Villacoublay, ten westen van Parijs, stapte Hollande meteen aan boord van een ander vliegtuig (een Falcon 900) om zo alsnog tot in Duitsland te geraken. 

De Franse president kwam met ruim een uur vertraging in Berlijn aan. Hij werd door Merkel ontvangen op de bondskanselarij.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees