ZNA bouwt nieuw ziekenhuis aan Spoor Noord

ANTWERPEN - ZNA, het ziekenhuisnetwerk dat de voormalige Antwerpse OCMW-ziekenhuizen groepeert, opent in 2018 een nieuw ziekenhuis in Antwerpen. De ziekenhuisgroep opteert voor een nieuwbouw op de kop van Spoor Noord, aan het Kempisch Dok en vlakbij het kruispunt van de Leien en de Noorderlaan.

De bouw start in 2014 en zal 150 miljoen euro kosten, waarvan 95 procent wordt gefinancierd door de Vlaamse en federale overheid.

De raad van bestuur van ZNA hakte dinsdag de knoop door. Het nieuwe ziekenhuis zal ongeveer 65.000 m2 groot zijn en beschikken over onder meer een spoed, intensieve zorg, brandwondencentrum, materniteit, hospitalisatie-afdelingen, dagziekenhuis en polikliniek. ZNA verwacht er een kwart van zijn 135.000 patiënten per jaar te behandelen, van wie tegen 2020 amper nog een kwart zou overnachten in het ziekenhuis.

Het project bestaat uit drie gebouwen van 19 verdiepingen: een centraal ziekenhuisgedeelte geflankeerd door twee woontorens met woonzorgcentra en andere complementaire woonvormen. Het gelijkvloers van de volledige site wordt een combinatie van zorgboulevard en winkelstraat. De buitengevels worden bekleed met glasmozaïek en een panoramische verdieping biedt bezoekers de ruimte om een luchtje te scheppen.

125 miljoen euro

Ontwerp en bouw zullen 125 miljoen kosten, exclusief meubelair, inrichting en indexering. Er zullen zowat 1.000 mensen werken, die voornamelijk verhuizen vanuit bestaande ZNA-locaties.

Het project wordt uitgevoerd door het Kairos Consortium met architectenbureau Robbrecht & Daem en VK Studio architecten, ontwikkelaar Kairos en Cegelec. Als de kost voor de bouw stijgt, dragen zij daarvoor het risico. Het consortium staat tevens in voor onderhoud gedurende 20 jaar: ZNA betaalt daarvoor een kwartaalbijdrage, maar die werd niet bekendgemaakt.
ZNA wees ook nog op de duurzaamheid en de energiezuinigheid van het gebouw, wat de exploitatiekost fors naar beneden moet brengen in vergelijking met oudere ziekenhuisgebouwen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees