Sebastien Turgot, tweede in Parijs-Roubaix, riskeert dopingschorsing

Sébastien Turgot zit zwaar in de problemen. De verrassende tweede van Parijs-Roubaix verzamelde in het whereabouts-systeem (ADAMS) drie streepjes achter zijn naam. Dat betekent dat hij drie keer ofwel de verkeerde locatie opgaf in het computerprogramma van de UCI voor de potentiële dopinginspecteurs, of niet thuis gaf toen de antidopingcontrole aankliopte. Volgens de Franse sportkrant L'Equipe verscheen Turgot (Europcar) al voor de disciplinaire commissie van de Franse bond. Drie foute whereabouts staan in principe gelijk met twee jaar schorsing.

De 28-jarige Fransman kan verzachtende omstandigheden aanvoeren waardoor de Franse bond hem vrijuit laat gaan indien hij een steekhoudende uitleg heeft voor de feiten, maar dan nog heeft de Internationale Wielerunie (UCI) het recht om in beroep te gaan bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

Turgot was voorzien in le Circuit de Lorraine vandaag, maar hij is vervangen door Franck Bouyer. Turgot reed wel afgelopen weekend de Ronde van Picardië, nadat hij één maand out was met een blessure aan de knie.

Yoann Offredo (FDJ-BigMat) kreeg voor foute whereabouts strafvermindering, maar staat wel één jaar langs de kant. Eén van die streepjes verzamelde Offredo zelfs toen ze bij hem thuis aan de deur stonden terwijl hij een kermiskoers aan het rijden was in België.
Het Franse wielrennen zit ineens weer in woelig vaarwater. Volgens de Franse sportkrant L'Equipe zou Anthony Charteau, bergkoning van de Tour 2010, de ochtend van de slotrit van de Vierdaagse van Duinkerke een te hoog cortisolgehalte laten optekenen hebben bij een controle. 

Als Turgot wordt geschorst, is hij na baanrenner Gregory Bauge en Yoann Offredo al de derde Franse renner die op korte tijd tegen een sanctie aanloopt omdat hij niet in orde is met zijn whereabouts.

 

Corrigeer