Dominee weigert lesbische vrouw te begraven

Een dominee uit het Deense Aalborg heeft de begrafenis van een 74-jarige vrouw geweigerd omdat ze samenleefde met een vrouw. Dat meldde Kirsten Østergaard, de dochter van de vrouw, woensdag aan de Deense televisiezender DR. Het paar leefde 30 jaar samen.

Østergaard vertelde aan DR dat ze geschokt was toen ze, samen met de 80-jarige levensgezellin van haar moeder, de brief van de dominee las. 'Ik geloofde niet wat ik las. De vriendin van mijn moeder was sprakeloos en ik werd er erg verdrietig van.'

Na een klacht bij zijn overste, verontschuldigde de dominee zich en verklaarde hij dat hij 'verkeerdelijk' het recht op het weigeren van het homohuwelijk ook had toegepast op begrafenissen. De overleden vrouw was lid van de evangelische staatskerk, waarvan ongeveer 80 procent van de Denen lid is.

Denemarken was het eerste land dat in de jaren tachtig het recht op geregistreerde partnerschappen van mensen van hetzelfde geslacht invoerde. Inmiddels mogen homoseksuelen ook trouwen, maar een conservatieve minderheid van theologen uit de Lutherse Kerk is hier wel sterk tegen gekant.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees