Interieur

Binnenkijken in een Gentse bamboewoning

Een woning met strakke lijnen en weinig overbodige elementen spreekt bij velen tot de verbeelding. Maar hoe maak je zo'n moderne woning leefbaar en warm? Architect Sven Mouton levert ons een pasklaar antwoord in zijn eigen woning in Gent, waar hij aan de slag ging met de tropische houtsoort bamboe.

Bamboe in dakconstructies
Voor de lastendragende dakconstructies werd gebruikgemaakt van bamboe in zijn originele vorm, niet verzaagd of gelamineerd maar de bamboestokken in hun geheel. Twee hellende daken en één plat dak worden volledig ondersteund via deze techniek. Sven: 'Zelfs met het transport uit de tropen is bamboe nog altijd het materiaal met de laagste ecologische voetafdruk. Het is immers op vier jaar volgroeid, terwijl een traditionele boom daar dertig jaar voor nodig heeft.' Bamboe is ook perfect bruikbaar voor buitentoepassingen, maar dan wel in de gelamineerde vorm, als alternatief voor bijvoorbeeld bankirai.
Foto: Yvan De Saedeleer

Sven Mouton en Hilde Duerinck kochten in 2006 een pand met zicht op het Gentse verbindings-kanaal: een rijwoning uit 1930 die er ogenschijnlijk weinig bijzonder uitziet. Achter de sobere voorgevel gaat echter een verbluffend project schuil dat zowel een eengezinswoning, bed and breakfast als architectenbureau omvat. Sven Mouton: 'De oorspronkelijke woning met achterliggende paardenstalling dateert uit de periode dat boten nog met paarden werden voortgetrokken. Om de ziel van het huis te bewaren gingen we ietwat onconventioneel te werk en maakten we van de stalling onze woning. Het originele woonhuis werd omgetoverd tot bed and breakfast en de scheiding tussen beide delen vormt ons architectenbureau CRU!.'

De strakke loft grenst aan een zonnige binnenplaats, beschut door de omliggende gebouwen. De passage tussen wonen en werken wordt gevormd door een overdekt wandelpad, geflankeerd door enerzijds een glaswand en anderzijds een ruwe bakstenen muur. Eyecatcher van formaat is de dakconstructie uit bamboe, die bepaalde delen van het dak stut en her en der decoratief in de woning terugkomt. Sven haalde zijn inspiratie uit het ontwikkelingswerk dat hij in Brazilië deed. Samen met zijn vrouw en huidige partner binnen CRU!-architecten richtte hij er een coöperatieve op die de lokale bevolking bamboeconstructies leerde bouwen. Sven: 'In Brazilië kennen ze dat strakke niet, daar mag het allemaal wat losser, opener en ruwer. Die kennis wilden we ook graag hier toepassen zonder over te hellen naar de 'geitenwollensokkenlook'.

Tips van de bewoners
- Wil je graag met bamboe werken, hou dan de rest van je interieur sober. Probeer een boomhut-gevoel te vermijden door gebruik te maken van hedendaagse ontwerpen en van andere, moderne materialen. Vergeet ook niet dat bamboe van nature een scheef materiaal is.
Trek ze recht door ze bijvoorbeeld te combineren met een traditionele dakverbinding.

- Wij hanteren twee kernwoorden: licht en lucht! Een goeie ventilatie is duizend keer belangrijker dan een overdreven isolatie. Goed isoleren heeft meer met je portemonnee te maken dan met ecologie. Zorg voor een gezonde woning waarin je veel buitenlucht kan binnenhalen.


 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees