Beurzen houden zich overeind

De Europese beurzen zijn de dag iets lager geëindigd. De zorgen over de eurocrisis stonden even in de schaduw van de beursgang van Facebook.

In Brussel zakte de Bel20 met 0,35 procent tot 2.073,88 punten. Kort na de opening dreigde de index onder de 2.050 punten te zakken, maar daarna kon die zich wat herpakken. Op de middag was het verlies weggewerkt. Ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk eindigen de indexen met lichte verliezen.

De uitspraken van Eurocommissaris De Gucht zorgden in heel Europa voor beroering. In deze krant had hij aangegeven dat er gekeken wordt naar een plan B, voor het geval de Griekse reddingsoperatie niet slaagt. 

Maar de beursgang van Facebook in de VS zorgde voor enig optimisme. De beleggers kregen echter geen koers van Facebook te zien. Door technische problemen werd de openingskoers pas gevormd na het sluiten van de Europese beurzen.

Jojo

Tekenend voor de jojo-beweging van de Bel20 is KBC. Het aandeel opende met een verlies van meer dan twee procent, waarmee het helemaal achteraan stond. Na de middag is dat omgebogen in een winst van 1,7 procent, om uiteindelijk 1,6 procent lager te sluiten.

Buiten de financiële sector gaf UCB 2,55 procent prijs op 38,03 euro en gleed zinkspecialist Nyrstar 1,24 procent weg tot 4,94 euro. Solvay steeg met 1,06 procent tot 84,09 euro en Umicore kroop 1,51 procent hoger tot 36,65 euro.

Op de brede markt daalde Galapagos met 1,66 procent tot 10,64 euro. De biotechnologiegroep presteerde in het eerste kwartaal zoals verwacht en handhaaft de vooruitzichten voor het volledige boekjaar.

RHJ International kalfde 1,94 procent af tot 3,54 euro. De holding waarschuwt dat de verwachte groei in de inkomsten bij de hoofdactiviteit onder druk staat, en dit als gevolg van "de voortdurende economische uitdagingen".Spanje

 Donderdag verlaagde Moody's de rating van vier Spaanse regio's. Later op de avond verlaagde hetzelfde ratingagentschap de kredietwaardigheid van 16 Spaanse banken, waaronder die van de twee grootste Banco Santander en Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. 

In Spanje opende de beurs in een reactie dan ook 2,2 procent lager, maar dat verlies werd geleidelijk aan teruggeschroefd tot 0,7 procent.. 

Opvallend is dat de genationaliseerde Bankia-bank niet op de lijst voorkomt. Het aandeel zakte gisteren nog met tot 29 procent. Nu Bankia niet op die lijst blijkt te staan, stijgt de waarde met ongeveer een vijfde ten opzichte van gisterenavond.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees