Queen krijgt kritiek over gastenlijst jubileumlunch

Swazikoning Mswati III. Foto: © AP

In de Britse media is er controverse ontstaan over de gasten die de Britse koningin Elisabeth II heeft uitgenodigd voor een lunch op vrijdag. Op het feestmaal, dat wordt georganiseerd om te vieren dat de Queen 60 jaar op de troon zit, zijn een aantal staatshoofden aanwezig wier reputatie verre van onbesproken is.

Zo hebben de koning van Bahrein  en koning Mswati III van Swaziland een uitnodiging ontvangen om te gaan lunchen met de Queen op Windsor Castle.

Critici beschuldigen Bahrein ervan de mensenrechten met voeten te treden. Koning Mswati krijgt dan weer stevige kritiek om zijn luxueuze levensstijl, terwijl Swaziland tot de armste landen ter wereld behoort.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ondertussen gereageerd op de situatie in Bahrein. Er zou 'een serieuze dialoog over een brede waaier van onderwerpen' zijn opgestart met de golfstaat. Het ministerie wees echter ook op de lange vriendschapsrelatie die bestaat tussen Bahrein en Groot-Brittannië.

'Beschamend voor de monarchie'

Mensenrechtenactivist Peter Tatchell bekritiseerde de Queen omdat ze 'koninklijke tirannen' uitnodigt om haar diamanten jubileum te vieren. Hij noemt de uitnodigingen 'een shockerende misrekening' van de koningin, die volgens Tatchell geen voeling meer heeft met de menselijke waarden van de Britse bevolking.

'Despoten met bloed aan de handen uitnodigen, is beschamend voor onze monarchie en werpt een schaduw over alle feestelijkheden rond het jubileum', aldus Tatchell.

30-koppige delegatie

Woensdag protesteerde een groep in Groot-Brittannië wonende Swazis voor het Savoy hotel in Londen, waar koning Mswati en zijn gevolg, een delegatie van 30 personen, verblijven.

'Het geld dat hij besteedt om die delegatie te voeden, zou in Swaziland beter besteed kunnen worden', stelde Flora Dlamini van de Swaziland burgerbeweging. De organisatie heeft de Queen aangeschreven, met de vraag haar invloed te gebruiken om koning Mswati onder druk te zetten.

Spaanse koningin Sofia zegt af

Eerder raakte bekend dat koningin Sofia een uitnodiging voor de jubileumlunch afsloeg. De Spaanse overheid ligt in de clinch met Groot-Brittannië over visserijrechten nabij Gibraltar, dat officieel Brits grondgebied is, maar ook geclaimd wordt door Spanje.

De Spaanse regering stelde in een communiqué dat het 'niet gepast' was voor de koningin om aanwezig te zijn op de feestelijkheden. Koning Juan Carlos zegde ook al af voor de lunch, omdat hij nog herstellende is van een heupoperatie.

Ook onze koning Albert en koningin Paola zijn uitgenodigd voor de jubileumviering op vrijdag. 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees