Berging Costa Concordia start over enkele dagen

Berging Costa Concordia start over enkele dagen

Foto: AP

Het Italiaans-Amerikaanse consortium Titan-Micoperi zal over enkele dagen beginnen met de berging van het wrak van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia. Verwacht wordt dat de werken ongeveer een jaar zullen duren, zo delen het consortium en rederij Costa Crociere vrijdag mee.

 Het schip, dat voor het Toscaanse eiland Giglio ligt, zal worden rechtgetrokken door middel van twee kranen die op een nog te bouwen ondergronds zeeplatform zullen staan.

Van zodra het schip weer kan drijven, zal het voor ontmanteling naar een Italiaanse haven gesleept worden. Over de exacte locatie bestaat nog geen duidelijkheid. Een berging van deze aard is nog nooit eerder vertoond, stellen de rederij en de bergingsfirma's in een mededeling. Ook wordt benadrukt dat de bescherming van het milieu de allerhoogste prioriteit heeft bij de bergingswerken. Zo zal de zeebodem na afloop van de operatie worden gereinigd en wordt ook de zeeflora opnieuw aangeplant. Voorts wordt het toerisme in de regio zo veel mogelijk gevrijwaard.


Bij de scheepsramp met de Costa Concordia kwamen op 13 januari dertig mensen om het leven. Twee mensen worden nog altijd vermist. Francesco Schettino, de kapitein van het schip, staat nog altijd onder huisarrest. Hij wordt onder meer beschuldigd van meervoudige doodslag en van het verlaten van zijn schip tijdens de nachtelijke evacuatie.

Corrigeer

NIEUWS