Seks & Relaties

ADVIES. 'Kunnen we leren ruzie maken?'

ADVIES. 'Kunnen we leren ruzie maken?'

Foto: shutterstock

'Ik ben een gehuwde man van 36. Het gaat goed in onze relatie, maar we kampen wel met een terugkerend probleem. Wij kunnen heel moeilijk ruzie maken en als het zover is, raakt het nooit opgelost'. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.


Ik ben een gehuwde man van 36. Het gaat goed in onze relatie, maar we kampen wel met een terugkerend probleem. Wij kunnen heel moeilijk ruzie maken en als het zover is, raakt het nooit opgelost. Mijn vrouw verliest alle controle en ik kan daar niet mee om en ga lopen. We mijden elkaar en als het stof gaan liggen is, doen we gewoon verder. Zo raakt iets nooit uitgeklaard. Hoe kunnen we ons probleem oplossen?

 

Het is duidelijk dat jij en je vrouw een erg verschillende manier hebben om met onenigheid om te gaan. Zij gaat volledig op in de emotie van een conflict en verliest er zichzelf bij, jij trekt je terug. Je ziet dat contrast wel vaker: de ene gaat de confrontatie uit de weg, de andere heeft er nood aan omdat het een manier is om nabijheid te ervaren, om gehoord en gezien te worden. Doordat de ene te fel op de gaspedaal staat, gaat de andere nog meer remmen: je vrouw wordt almaar feller en jij gaat je almaar meer terugtrekken. Jullie versterken met andere woorden elkaars gedrag en zijn zo in een vicieuze cirkel beland.


Leren constructief ruziemaken is een belangrijk proces in elke relatie. De volgende stappen zou je kunnen overwegen. Probeer op een rustig moment, als er harmonie is in jullie relatie, te praten over de laatste keer dat jullie ruzie maakten. Wat was de aanleiding, hoe is de ruzie verlopen en hoe werd ze afgerond? Schrijf elk voor jezelf op waarom je razend kwaad werd en alle controle verloor of waarom je wegliep in het heetst van het conflict. Bespreek die gevoelens. Verder kan de time-outmethode een oplossing bieden. Wordt er ruzie gemaakt, dan kan jij, als het te lastig wordt, dat aangeven met een signaal en je verwijderen om af te koelen. De afspraak is dan dat jij binnen de 24 uur het conflict opnieuw ter sprake brengt en doorpraat tot er een oplossing wordt gevonden. Soms werkt het makkelijker om een standpunt op papier te zetten of te mailen, dat aan elkaar te bezorgen en het dan te bespreken. Meestal laaien de emoties dan minder hoog op. Door deze methode consequent toe te passen zal je vrouw ervaren dat een minder emotionele aanpak leidt tot betere afspraken en dus meer nabijheid. Jij zult ontdekken dat de emoties bij een conflict niet destructief hoeven te zijn, maar een relatie op termijn juist versterken.

Seksuologe Rika Ponnet runt het relatiebureau Duet. www.duetrelatiebemiddeling.be
 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees