Beauty

SHOPPING. Scrubs en peelings voor een nieuw velletje

Wist je dat onze huid er gemiddeld 28 dagen over doet om zich volledig te vernieuwen? Een scrub en een peeling verwijderen dode huidcellen en zorgen voor een zacht, glad velletje, dat beter bruint én beter verzorgingsproducten opneemt.

Verwijder je de dode huidcellen met een scrub of peeling, dan maakt de huid sneller nieuwe en dus ook jonge huidcellen aan. Je huid oogt frisser en verzorgende crèmes zullen beter hun werk doen. Lijntjes en rimpels verdwijnen jammer genoeg niet. Een wekelijkse scrub en peeling is ideaal, maar gebruik een product aangepast aan je huidtype en vermijd altijd de gevoelige zone rond je ogen. Lees ook goed de bijsluiter want sommige producten moet je rechtstreeks aanbrengen op een droge huid, andere op een vochtige.
Heel vaak worden peeling en scrub door elkaar gehaald. Niet in het minst door de fabrikanten zelf. Peeling, exfoliation, scrub, gommage,... Ook de verschillende talen die op een verpakking staan, maken het er niet makkelijker op. Beide hebben alvast hetzelfde doel: dode huidcellen verwijderen, de bovenste huidlaag vernieuwen en je er gaver en stralender te laten uitzien. De manier waarop, daarin zit het verschil.


Scrub: mild & zacht

Een scrub is een crème of gel waarin korreltjes verstop zitten. Door de scrub met cirkelvormige bewegingen in je huid te masseren, verwijder je de dode huidcellen op een milde en zachte manier. Denk er wel aan: hoe grover de korrel, hoe minder effectief. Hoe fijner de korrel, hoe grondiger je huid gescrubd wordt. Beweeg de scrub zachtjes over de huid, je dode huidcellen zullen niet sneller of beter verwijderd worden als je de scrub op je huid schrobt. Integendeel. Zo'n scrub masseer je dus in en spoel je onmiddellijk weer af, het heeft weinig zin om de scrub langer op je huid te laten zitten, want het is de combinatie van de schurende korreltjes en de ronddraaiende bewegingen die het werk doen.


Peeling: chemisch & diep
In een peeling vind je bijna geen of weinig korreltjes en als die er zijn, dan zijn ze heel fijn. Bij een peeling is het niet het korrelige dat het werk doet, wel de chemische stof in de crème. Dat stofje reageert met je huid en verwijdert zo de dode huidcellen. Een peeling laat je, net als een maskertje, iets langer op de huid zitten. Zo'n vijf tot tien minuutjes, maar ook hier check je zeker de bijsluiter. Je zult merken dat je huid wat zal prikken. Omdat een peeling iets grondiger, maar ook agressiever, te werk gaat dan een scrub, zijn mensen met grove poriën, mee-eters en acne dikwijls goed geholpen met een wekelijkse peeling, eerder dan met een scrub. Hydrateer je huid na een peeling of scrub altijd goed, want je zult merken dat die droog aanvoelt.


Soorten peelings
Een peeling vind je, net als een scrub, in het warenhuis of bij de parfumerie. Maar met een peeling kun je nog een stapje verder gaan.
Chemische peelings kun je bij de schoonheidsspecialiste laten uitvoeren. De chemische stoffen schrapen als het ware een huidlaagje af, zodat de onderliggende, jonge en nieuwe huid tevoorschijn komt. Deze peelings maken rimpeltjes en onregelmatigheden van je huid minder zichtbaar. Ideaal om acnélittekens gladder en egaler te maken. Chemische peelings geven onmiddellijk resultaat, na één behandeling dus, maar moeten wel op regelmatige basis herhaald worden.


Een fruitzuurpeeling is een beetje te vergelijken met zandstralen: het is een oppervlakkige peeling waarbij alleen fijne lijntjes aangepakt kunnen worden.
Voor diepere rimpels en pigmentvlekken kun je een TCA-peeling met TriChloorAzijnzuur of het nog sterkere fenolzuur laten doen. Kompressen worden in een oplossing gedrenkt en huidvelletjes worden zo verwijderd. Je huid kan na zo'n behandeling heel gevoelig zijn en branderig aanvoelen. Laat je dus zeker goed adviseren of zo'n behandeling wel aangewezen is, bij voorkeur door een dermatoloog.


Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees