Belgische ministers aangekomen in Chicago voor Navo-top

Belgische ministers aangekomen in Chicago voor Navo-top

De Crem en Reynders, twee weken geleden op bezoek in Afghanistan ter voorbereiding van de Navo-top. Foto: BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en diens collega van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zijn zaterdagvoormiddag lokale tijd in Chicago aangekomen voor een tweedaagse Navo-top. Anderhalf jaar na hun vorige bijeenkomst in Lissabon verzamelen de staats- en regerlingsleiders opnieuw voor overleg op het hoogste niveau.

Bovenaan de agenda staat Afghanistan. Alle 130.000 internationale strijdkrachten moeten eind 2014 het land uit zijn, maar nu al is duidelijk dat de Navo nadien nog een rol te spelen heeft. 'Trainen, adviseren en bijstaan', luidt het. Maar het precieze wat en hoe ligt nog lang niet vast.

Fundamenteler is het debat over hechtere militaire samenwerking. De economische crisis dwingt de bondgenoten immers tot een moeilijke afweging van centen en soevereiniteit. In Chicago zullen een vijfentwintigtal nieuwe initiatieven worden aangekondigd, met als kers op de taart de lancering van een eerste 'interim'-raketschild.

Terreurklachten in aanloop naar Navo-top
 
Drie jonge Amerikaanse mannen, twee van 24 en een van 20, die eerder deze week in Chicago werden gearresteerd, is zaterdag het voorbereiden van een terroristische aanslag ten laste gelegd. Ze zouden geprobeerd hebben om molotovcocktails te maken.
 
De drie worden verdacht van het samenzweren om een terreurdaad te plegen en bezit van explosieven. Ze worden later zaterdag voorgeleid. Hun advocaat zei tegen persbureau AP dat zijn cliënten ’absoluut geschokt zijn en geen idee hebben waar deze aantijgingen vandaan komen’.
 
Zes anderen die ook afgelopen woensdag werden opgepakt in hetzelfde appartement als de drie zijn inmiddels weer op vrije voeten. Een van hen ontkende dat er molotovcoktails of de bestandsdelen voor molotovcoktails in het appartement waren.
 
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees