Serviërs kiezen nieuwe president

In Servië is de tweede ronde van de presidentsverkiezingen begonnen. Bijna 7 miljoen Serviërs moeten kiezen tussen het huidige pro-Europese staatshoofd Boris Tadic of de Russisch gezinde oppositieleider Tomislav Nikolic.

Alle peilingen geven een duidelijke zege voor Tadic (54) aan, die zowat 58 procent van de stemmen achter zich zou krijgen. De nationalist Nikolic (60), die de banden met Rusland wil aanhalen, verloor al twee keer van Tadic, in 2004 en 2008.

Nikolic heeft al gedreigd met protesten als hij de verkiezingen verliest. Hij meent dat er sprake is van stembusfraude.

Verwacht wordt dus dat de pro-Europese Tadic er nog een ambtstermijn van vijf jaar aan breit. Om 7 uur zondagmorgen gingen de stembureaus voor de zowat 6,8 miljoen burgers open.

De stembusgang komt echter maar traag op gang. Rond 10 uur heeft slechts 8,4 procent van de 6,8 miljoen stemgerechtigden een stem uitgebracht, deelde de kiescommissie in Belgrado mee. Dat is ruim drie procent minder dan bij de eerste ronde twee weken geleden.

Achterban Tadic stemt niet massaal

De verkiezingen zijn van groot belang voor de plannen van Servië om lid te worden van de Europese Unie. Ook bepaalt de uitkomst of Servië de verzoening met zijn buurlanden en voormalige aartsvijanden voortzet.

Tadic, die een derde termijn als president ambieert, had een lichte voorsprong op Nikolic bij de eerste stemronde die op 6 mei plaatsvond. De Servische Progressieve Partij van Nikolic kreeg bij de parlementsverkiezingen de meeste stemmen, maar heeft weinig in de melk te brokkelen. De partij van Tadic gaat een coalitie vormen met de Socialisten, die bij de parlementsverkiezingen op de derde plek belandden.

Hoewel Tadic in de peilingen op kop loopt, staat zijn achterban er echter om bekend niet in groten getale naar de stembureaus te gaan, in tegenstelling tot de aanhangers van Nikolic.

EU versus Rusland

Tadic voert een pro-westers beleid. Corruptie en de economische teruggang zijn echter een groot probleem. Als gevolg van teruglopende buitenlandse investeringen zijn er veel banen verloren gegaan en is de levensstandaard achteruit gegaan.

Nikolic beweert niet langer tegen het Westen te zijn en juist pro-EU. Hij wil dat Servië goede banden met het Oosten én het Westen aanknoopt. Het populisme van Nikolic heeft gehoor gevonden bij de bevolking. Die liep warm voor zijn kritiek op de sociale ongelijkheid en de corruptie en zijn beloftes voor werk, financiële zekerheid en miljarden euro's aan buitenlandse investeringen.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees