Verkiezingsstrijd tussen De Wever en Janssens is gestart

Verkiezingsstrijd tussen De Wever en Janssens is gestart

Foto: WAS

ANTWERPEN - De verkiezingscampagne lijkt gestart in Antwerpen. Zaterdag riep N-VA voorzitter Bart De Wever de pers nog bijeen om een vlucht met een tweedekker te maken. Zondag maakte burgemeester Patrick Janssens (SP.A) zijn rentree, nadat hij zeven weken buiten strijd was met een hernia, en reageert De Wever onmiddellijk met scherp op zijn uitspraken.

Janssens gelooft niet langer in een gemeenschappelijk voetbalstadion voor de twee Antwerpse voetbalclubs Antwerp en Beerschot. Hij vindt dat het geld dat de stad had gereserveerd voor het stadion, 25 miljoen euro, beter geïnvesteerd kan worden in kinderopvang en onderwijs.

'De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens zet de verkiezingscampagne in door een akkoord binnen de meerderheid zo goed als op te blazen', reageert Bart De Wever, tevens lid van de Antwerpse gemeenteraad.

Volgens De Wever was de afspraak dat de middelen tot oktober zouden worden gereserveerd en dat beide clubs dan mee voor hun verantwoordelijkheid zouden worden geplaatst.

De N-VA meent dat de burgemeester zich met die uitspraken aan een verkiezingsstunt waagt. 'De uitspraken van Patrick Janssens zijn afgetoetst noch binnen de meerderheid noch met de betrokken voetbalclubs. Dit voorstel is politiek deontologisch niet correct, ook begrotingstechnisch mist het elke geloofwaardigheid', aldus de partij. De N-VA zegt ook niet te begrijpen waarom burgemeester Janssens van het nieuwe voetbalstadion en de extra schoolcapaciteit 'een of/of verhaal' maakt. 'Voor N-VA gaat het hier om een en/en-verhaal'.

Oorlog binnen Open VLD

Ondertussen draait de lijstvorming bij Open VLD uit op een open oorlog tussen justitieminister Annemie Turtelboom en de populaire schepen van Financiën Luc Bungeneers.

Bungeneers is al bijna twaalf jaar schepen van Financiën van de stad Antwerpen. Voor de manier waarop hij de stadsfinanciën saneerde, krijgt hij niet alleen binnen Open VLD, maar ook vanuit andere partijen veel lof toegezwaaid. En dus verwacht Bungeneers dat hij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de tweede plaats krijgt aangeboden op de Antwerpse Open VLD-lijst.

Maar dat is niet naar de zin van partijgenote en justitieminister Annemie Turtelboom, die met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van het Klein-Brabantse Puurs naar de Scheldestad verhuist en de lijst zal trekken. Zij wil Open VLD in Antwerpen fors verjongen en vervrouwelijken.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S