Navo-landen bijeen over Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama en Navo-chef Anders Fogh Rasmussen. Foto: afp

De Navo is het eens over een pad richting vrede en stabiliteit voor Afghanistan, voor de periode na 2014, het jaar dat de lidstaten van het bondgenootschap hun troepen uit het land terugtrekken. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zondag gezegd.

Wereldleiders zijn in Chicago bijeen voor een Navo-top in Chicago over de toekomst van Afghanistan. Het Navo-overleg richt zich op een groot aantal onderwerpen, van de financiering van de veiligheidstroepen tot nieuwe verkiezingen.

Obama en zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai spraken zondag in de wandelgangen van de top met elkaar over de toekomst van Afghanistan. De transitie die in het land plaatsvindt, zorgt ervoor dat het land niet langer het zorgenkindje van de wereld meer is, zei Karzai achteraf op een persontmoeting.

'Geen overhaast vertrek'

Navo-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen heeft voor de start van de top benadrukt dat er geen overhaast vertrek uit het land komt. Nu de internationale troepenmacht ISAF het bevel over steeds meer gebieden aan de Afghanen overdraagt, beginnen heel wat bondgenoten luidop te dromen van hun aftocht. Frankrijk wil dit jaar al alle 3.500 Franse manschappen weer thuishalen. Ook België halveert zijn troepenaantal dit jaar tot nog ruim driehonderd.

Er is echter geen sprake van een 'rush naar de uitgang', maakt Rasmussen zich sterk. Dat de Franse president Hollande zich aan zijn kiesbeloftes houdt, verrast hem niet. 'Ik denk dat de belangrijkste regel voor politici is om zich aan hun beloftes te houden', klonk het.

Stapsgewijs

Problemen verwacht de Deense secretaris-generaal daardoor evenmin. 'Ons aantal manschappen kan stapsgewijs omlaag, maar alles zal gebeuren op een gecoördineerde manier. Ik ben ervan overtuigd dat we de solidariteit binnen onze alliantie zullen kunnen behouden.' Aan het voornemen om pas eind 2014 alle strijdkrachten weg te halen, verandert in elk geval niets.

De zes Belgische F-16's blijven in elk geval nog tot eind 2014 in Kandahar, heeft minister van Defensie Pieter De Crem zondag bevestigd voor aanvang van de Navo-top. Het contingent Belgische militairen in Kaboel wordt dit najaar wel gehalveerd. Met vijf pelotons van veertig militairen en hun staf, samen goed voor een 230-tal militairen, om precies te zijn.

Taliban

De Taliban roepen alle Navo-landen die militairen in Afghanistan hebben op het voorbeeld van Frankrijk te volgen en de militairen nog dit jaar naar huis te halen. De oproep werd gedaan in een verklaring die zondag werd vrijgegeven.

Volgens de Taliban zijn de bevolkingen van de Navo-landen steeds minder bereid de missie in Afghanistan te steunen. Regeringsleiders moeten luisteren naar de bevolkingen en uit Afghanistan vertrekken, aldus de opstandelingen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees