Onweer zet straten blank

In Dworp (Beersel) stond de Zevenbronnenstraat blank Foto: yds

BRUSSEL/RIEMST/BILZEN/ZONHOVEN/MOL/KASTERLEE/RIJKEVORSEL/BRECHT/BEERSE/DILBEEK/SINT-PIETERS-LEEUW/BEERSEL/LINKEBEEK - Na een warme dag trok zondagavond een onweer over het land. Dat ging gepaard met hevige regenbuien, hagel en bliksem. Op verschillende plaatsen moest de brandweer uitrukken voor wateroverlast en blikseminslagen. In Vlaanderen kregen vooral de regio rond Brussel, de Antwerpse Kempen en Limburg het zwaar te verduren.

In het Limburgse Riemst is zondagavond de bliksem ingeslagen op het dak van een woning op de Iers Kruisstraat. Dakpannen en bakstenen werden losgeslagen. Het dak vatte ook even vuur. De brandweer van Bilzen had het brandje snel onder controle.

De hevige regenbuien in Kanne bij Riemst veroorzaakte water en modder op enkele wegen. De brandweer spoot de smurrie van de straten. In Zonhoven kwamen ook enkele straten blank te staan, maar de huizen bleven gespaard.

Kempen

In de Antwerpse Kempen kregen vooral Mol, Kasterlee, Rijkevorsel en Brecht het zwaar te verduren. In Kasterlee sloeg de bliksem in op een garage.

In Beerse sloeg de bliksem in op het dak van een woning aan de Antwerpseweg. Er vielen geen gewonden, maar het huis is voorlopig wel onbewoonbaar. In Rijkevorsel kreeg de brandweer een veertigtal oproepen voor ondergelopen kelders. Zowat het hele dorpscentrum stond een tijdlang blank. Iets voor middernacht waren nog steeds drie straten afgesloten vanwege de wateroverlast.

Regio Brussel

Ten zuiden van Brussel is vooral de Zennevallei getroffen. In Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Linkebeek staan op verschillende plaatsen straten en huizen blank.

In Dworp, een deelgemeente van Beersel, zorgde het onweer in de vooravond voor wateroverlast. Onder meer de Zevenbronnenbeek is er buiten haar oevers getreden en heeft er omliggende straten als de Kerk- en Zevenbronnenstraat onder water gezet. Verschillende woningen staan onder water. Volgens de brandweer van Halle is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Ook in Dilbeek is er in de vooravond ernstige wateroverlast geweest. De brandweer van Asse ontving een 40-tal oproepen wegens ondergelopen kelders. Vooral in de August Smetsstraat in Groot-Bijgaarden en de Peter Baeyenstraat in Itterbeek liepen verschillende woningen onder water. De problemen in Itterbeek waren deels het gevolg van twee beken die als gevolg van de grote watertoevloed buiten hun oevers traden. Elders kwamen straten onder water te staan omdat de riolen het water niet konden slikken.


Wallonië

De provincie Namen behoorde volgens Franstalige media tot de meest getroffen regio's. De brandweer van Namen ontving meer dan honderd oproepen en moest versterking optrommelen. In de gemeente Rhisnes liepen verscheidene huizen en wegen onder water.

Ook Waals-Brabantse gemeenten als Eigenbrakel, Tubeke, Walhain en Rixensart ontsnapten niet aan het onweer en de bijhorende wateroverlast. In Waver sloeg de bliksem in in twee woningen, wat ernstige schade veroorzaakte. Ook de regio rond Charleroi en de provincie Luik waren zondag het decor van onder water gelopen wegen en kelders.

In Bastenaken in de provincie Luxemburg raakte de bliksem het Bastogne Historical Center, een momenteel gesloten museum gewijd aan de Slag om de Ardennen. Door de bliksem vatte een deel van het stervormige dak vuur. De brandweer van Bastenaken kwam ter plaatse en kon de brand blussen.

De brandweer van Charleroi kreeg zondagmiddag al een twintigtal oproepen. Verschillende straten staan er blank. Een voertuig raakte geblokkeerd door het water op de Brabantkaai nabij een oprit van de ring.De brandweer moest de bestuurder van het voertuig bevrijden. Het water stond er een meter hoog. Een aantal kelders is ondergelopen.

Het onweer zorgde ook voor verkeersoverlast in Franstalig België. Zo werden er lange files gesignaleerd op de E411 ter hoogte van Spontin, op de N4 in La Bruyère, de E19 ter hoogte van Houdeng-Gougnies en de E42 in Bois D'Haine.

Ook maandag en dinsdag is er kans op onweders en stortbuien. Vanaf woensdag mogen we eindelijk uitkijken naar aangenaam lenteweer.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees