Citibank vrijgesproken door rechter

Het hof van beroep van Brussel heeft Citibank België en zijn toenmalige juridische directeur François Staroukine vrijgesproken in de zaak rond beleggingsproducten van Lehman Brothers.

Gedupeerde Citibank-klanten hadden de zaak aangespannen nadat ze via Citibank belegd hadden in gestructureerde beleggingsproducten van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Die bank ging tijdens de financiële crisis over de kop. Het faillissement van Lehman Brothers trof in ons land zo'n 4.000 klanten van Citibank.

 

Het hof van beroep oordeelt nu dat noch Citibank, noch de directeur structurele fouten hebben gemaakt. De wet op de handelspraktijken is wel degelijk van toepassing, maar er is geen sprake van strafrechtelijke verantwoordelijkheid, luidde het. Andere betichtingen, van verduistering en inbreuken op de wet op de openbare aanbieding van beleggingsinstrumenten, achtte het hof niet vastgesteld.

Citibank en Staroukine waren in december 2010 wel veroordeeld voor de correctionele rechtbank van Brussel. De bank werd veroordeeld tot een boete van 165.000 euro en de juridisch directeur tot een boete met uitstel van 412,50 euro. De rechtbank oordeelde dat de bank en haar bestuurders de risico's van de Lehman-producten geminimaliseerd hadden.

 

De Citibank-klanten zijn inmiddels grotendeels vergoed. Zij konden intekenen op een voorstel waarin ze 65 procent van hun inleg terugkregen en zelfs 75 procent als dat geld drie jaar op een termijnrekening bij Citibank werd vastgezet.

Citibank België is ondertussen overgenomen door CMNE Belgium, een dochteronderneming van het Franse Crédit Mutuel Nord Europe (CMNE).

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees