Dragon-capsule met succes gelanceerd

Eerste private ruimtevlucht naar ruimtestation vertrokken

SpaceX heeft vanmorgen de Dragon-capsule met vracht voor het Internationale Ruimtestation (ISS) gelanceerd. De Dragon is de eerste particuliere ruimtecapsule die naar het ISS vertrekt. In het weekeinde werd de lancering nog uitgesteld wegens motorproblemen.

De lancering gebeurde vanaf Cape Canaveral, in de Amerikaanse staat Florida. De Dragon werd met een Falcon- raket de ruimte ingestuurd.

Eenmaal de Dragon bij het ruimtestation aankomt, moet de bemanning van het ISS de capsule met de robotarm van het station grijpen en aanhechten. Als de missie slaagt, wordt het meteen de eerste keer dat een privaat ruimteschip kan aankoppelen aan het ISS.

NASA stuurt met de testvlucht kleding, voedsel, computers en wetenschappelijke apparatuur naar het ruimtestation. Sinds de spaceshuttle op stal ging, hebben de VS geen autonoom vervoer naar en van het ISS meer.

SpaceX heeft eerder al met succes de Falcon en Dragon gelanceerd, maar voor een koppeling met het ISS is een hogere mate van precisie nodig. NASA heeft het programma met de spaceshuttle beëindigd en heeft zich gewend tot commerciële bedrijven voor de bevoorrading van het ISS. Ook moeten deze bedrijven in de toekomst astronauten naar het ISS vervoeren.

Corrigeer

NIEUWS