Izagirre soleert naar knappe overwinning in Giro

Ion Izagirre Insausti heeft de 16de etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Spanjaard van Euskaltel-Euskadi ontsnapte bergop uit een kopgroep met onder andere onze landgenoot Nikolas Maes en hield genoeg voorsprong over aan de meet. Nikolas Maes werd uiteindelijk 8ste. Het peloton, met daarin roze trui Joaquim Rodriguez kwam binnen op 9 minuten. De leidersplaats van de Spanjaard kwam nooit in gevaar.

Geen bergrit vandaag maar op het einde moesten de renners wel een korte heuvel over met een stijgingspercentage van 12 procent wat niet min is.

De rit werd vanaf de start tegen een vlug tempo afgewerkt. Een groep van 13 renners probeerde te ontsnappen maar werd vlug weer ingerekend door het peleton.

Beter verging het een groep van tien die er daarna vandoor ging: Alessandro De Marchi, Mathias Frank, Ion Izagirre Insausti, Luca Mazzanti, Lars Bak, Jose Herrada Lopez, Nikolas Maes, Stef Clement, Matthias Brandle,en Manuele Boaro.

Geen van de renners in de kopgroep vormde een bedreiging voor de favorieten en ze kregen vrijgeleide om hun vlucht steeds verder uit te bouwen. De voorsprong groeide vlot uit tot boven de 12 minuten.

Izagirre te sterk voor Maes en co

Pas in de laatste 20 kilometer steeg het tempo in het peloton en begon de voorsprong van de vluchters te dalen op een parcours dat geen meter echt vlak was. De leiders bleven echter goed samenwerken tot op de vijf kilometer lange slotklim naar Falzes. Daar versnelde eerst Herrada, maar die werd later overvleugeld door Izaguirre. Maes kon niet volgen met de beste klimmers en moest vrede nemen met de achtste plaats, één stek beter dan Bak. Na de Bask Izaguirre werd de Italiaan De Marchi tweede, voor de Nederlander Stef Clement. Thomas De Gendt finishte in het peloton als 15de en blijft op de 12de plaats.

 Woensdag wacht het peloton opnieuw een lastige bergrit, met onderweg vier hellingen. De meet ligt wel pas op het einde van de afdaling van de slotklim, de Passo Giau van eerste categorie.

Uitslag

1. Jon Izaguirre (Spa) 173 km in 4u02'00"
2. Alessandro De Marchi (Ita) + 16"
3. Stef Clement (Ned)
4. Mathias Frank (Zwi) + 19"
5. Jose Lopez Herrada (Spa) + 21"
6. Manuel Boaro (Ita) + 37"
7. Matthias Brandle (Oos) + 43"
8. Nikolas Maes + 45"
9. Lars Ytting Bak (Den)
10. Luca Mazzanti (Ita) + 48"
11. Juan Antonio Flecha (Spa) + 8'54"
12. Stefano Pirazzi (Ita)
13. Sandy Casar (Fra) + 8'57"
14. Ryder Hesjedal (Can)
15. Thomas De Gendt


Bekijk de volledige uitslag op de wedstrijdfiche op Sportwereld.be

Corrigeer