Zestienjarig meisje bedwingt Mount Everest

Zestienjarig meisje bedwingt Mount Everest

Foto: AFP

De afgelopen dagen waren er heel wat doden en vermisten op de hoogste berg ter wereld, Mount Everest. Toch schrok dat een groep recordjagers niet af. Een zestienjarige Nepalese, Nimachemji, heeft als een van de jongste vrouwen ooit de top, 8,850 meter boven de zeespiegel, bereikt.

De Nepalese is niet de jongste, maar ze koos wel voor de gevaarlijkste klim. In 2002 bedwong een vijftienjarig meisje de berg al eens, maar ze vertrok van de Chinese kant. De Nepalese kant, die Nimachemji koos, wordt beschouwd als een stuk uitdagender.

Afgelopen weekend vonden nog vier bergbeklimmers de dood bij de afdaling van de berg in de Himalaya. Bergsportlegende Reinhold Messner pleitte daarom voor een stop op het massatoerisme in het gebergte. Mei is het klimseizoen op de Mount Everest.

Sinds de berg 57 jaar geleden officieel opengesteld werd voor beklimmers, kwamen er al 250 om het leven. De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Nepalees Tenzing Norgay bereikten op 29 mei 1953 als eersten de top van de Everest.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees