Mama

'Ik werd verliefd op mijn biologische vader'

'Ik werd verliefd op mijn biologische vader'

Foto: shutterstock

Toen de geadopteerde Julie DeNeen na dertig jaar weer contact zocht met haar biologische vader, bleek ze verliefde gevoelens te koesteren voor de man die ze zo lang niet had gezien. Maar ze leerde omgaan met deze gevoelens en ze startte een website voor personen in dezelfde situatie.

Julie DeNeen werd opgevoed door haar biologische moeder en haar stiefvader, die haar adopteerde. Met haar echte vader had ze nauwelijks contact, maar toen ze hem na dertig jaar weer opzocht, bleek ze gevoelens voor hem te krijgen: 'Ik begon te beseffen hoeveel we gemeenschappelijk hebben', vertelt ze aan ABC News. 'We konden elkaars zinnen afmaken. Ik had dat vreemde gevoel van verliefd te worden als ik mijn vaders hand vasthield, het was geen vader-dochtergevoel'. Hoewel Julie tien jaar getrouwd is en drie kinderen heeft, kreeg ze zelfs seksuele gevoelens voor haar vader.

De jonge vrouw schuimde het internet af naar personen in dezelfde situatie en kwam erachter dat genetische seksuele aantrekkingskracht, een zeldzaam fenomeen, vooral voorkomt bij familieleden die zonder elkaar opgroeiden. Wanneer familieleden samen opgroeien, zullen ze automatisch een taboe op latere seksuele gevoelens voor elkaar ontwikkelen (het Westermarck-effect), maar bij kinderen die zich zonder hun ouders groot worden, ligt dat anders. Wanneer ze elkaar dan toch ontmoeten, merken ze dat ze zoveel gemeenschappelijk hebben en worstelen ze met nieuwe gevoelens van intimiteit omdat de hersenen elkaar niet herkennen als familie. Het fenomeen werd voor het eerst benoemd in de jaren tachtig door Barbara Gonyo, die het boek 'I'm His Mother, But He's Not My Son' schreef over de seksuele gevoelens voor haar zestienjarige zoon.

Tijdens haar zoektocht op het internet leerde Julie DeNeen Carly Sullens kennen, een vrouw  die hetzelfde had meegemaakt. Dankzij de steun van lotgenoten slaagden ze erin hun gevoelens te overwinnen en een normale, platonische relatie met hun biologische vader te ontwikkelen. Samen richtten ze de website geneticsexualattraction.com op om uitleg en steun te bieden aan andere mensen in hun situatie. De website ging twee weken geleden online en had al 50.000 bezoekers, al veertig leden schreven zich in op het forum.

Bekijk hier de foto's van Julie DeNeen en Carly Sullens.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees