Interieur

FOTOSPECIAL. Binnenkijken in een Marokkaanse villa in het Hageland

Om ook thuis de sfeer te creëren waar ze op vakantie zo van genieten, bouwden Maurice en Martine in Aarschot een echte Marokkaanse riad.

Keukencomfort
Veel elementen in de woning zijn echt Marokkaans, maar de keuken is van Belgische makelij. 'In de Marokkaanse huizen hebben ze geen keukens zoals bij ons. Ze gebruiken open rekken als kasten en koken op een houtvuur. Onze keuken moest toch iets meer comfort hebben. We zijn drukbezette mensen en daarom wilde ik vooral een praktische keuken die niet te veel poetswerk vraagt. We kozen een klassieke witte keuken die toch in de stijl van het huis past. En we hebben de keuken toch vermarokkaniseerd', zegt het koppel lachend. 'Het keukenblad hebben we zelf geknutseld met groene mozaïektegels die we in Marokko gevonden hebben. Ook de keukentafel is een pronkstuk gekocht bij een importeur in Brussel.'
Foto: Yvan De Saedeleer

Maurice Plaisier en zijn vrouw Martine hebben hun hart verloren in Marokko. 'We kunnen echt uren kuieren door de medina van Marrakech. De sfeer is er fantastisch, de mensen vriendelijk en het eten echt heerlijk', zegt Maurice. Toen Martine enkele jaren geleden besloot om te stoppen met haar pralinewinkel en het pand te verkopen, ging het koppel op zoek naar een nieuwe woning. Ze woonden immers boven de winkel. Al snel werd duidelijk dat ze een riad, een traditioneel Marokkaans huis zouden bouwen. 'Als we in Marokko op vakantie gaan, huren we steeds een riad. We voelen ons daar echt thuis. Zo'n huis brengt een heel aparte sfeer. We hebben ons dan ook volledig laten inspireren door de riads ginds', zegt Martine.

Riad betekent in het Arabisch tuin. De woningen zijn dan ook gebouwd rond een binnentuin. De Marokkaanse riads houden sterk rekening met de privacy van vrouwen. De voorzijde telt dan ook geen enkel raam. En zo bouwden ook Maurice en Martine hun woning. 'Via de voordeur kan je bovendien ook niet rechtstreeks de woning binnenkijken. Ook dat hebben we gekopieerd. We hebben in Marrakech vooral onze ogen de kost gegeven en zoveel mogelijk de stijl toegepast op onze woning. In de centrale tuin van de riads zijn meestal planten en waterpartijen te vinden. De fontein staat er al, de waterpartij moeten we nog verder afwerken. Verder hebben we gekozen voor de Moorse tegels. In Marokko schuilt achter elke geometrische figuur op de tegels een verhaal dat vaak verwijst naar citaten uit de Koran.'

Het koppel liet de binnendeuren speciaal in Marokko maken, ook meubelstukken werden ginder gezocht en het stucwerk werd gekopieerd. 'Uiteraard hebben we gekozen voor iets meer comfort, vooral in de keuken dan. De badkamer is nog niet klaar. Daar bouwen we een hamam en een Marokkaans bad. En de achterzijde van onze woning is in tegenstelling tot de zeer sobere voorzijde wel zeer riant. Zulke riante huizen zie je tegenwoordig vaak in het mondaine Marokko.'

Tips van de bewoners
- Het bouwen van een riad vraagt een zeer goede voorbereiding. Ga ginds de sfeer opsnuiven, maak veel foto's, doe de nodige opmetingen, enzovoort. Denk goed na over hoe je de Marokkaanse invloeden hier kan weergeven, want het huis moet wel aan de Belgische normen voldoen.

- Het is zeker niet slecht om een Marokkaanse connectie te zoeken die Nederlands kan. Wij vonden die in meubelmaker Akim die in Nederland woont. Hij heeft voor ons in Marokko het perfecte atelier om onze binnendeuren te vervaardigen, gevonden en steeds een oogje in het zeil gehouden.

- Ik zou iedereen de tip geven om te kiezen voor een Marokkaans huis, of om in Marokkaanse invloeden te voorzien, want dit brengt een ongekende sfeer. Als we in ons huis nog een Arabisch muziekje opzetten, voelen we ons helemaal op vakantie.

- Ik zou enkel aan zo'n woning beginnen als je ook zin hebt voor avontuur, het is een heel avontuur om ginds de juiste interieurstukken te vinden, maar het is voor ons dan ook een levenswerk.


Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees