Belgische rente duikt onder de 3 procent

Vanackere: 'Daling rente toont aan dat we juiste koers kozen'

De Belgische langetermijnrente is vrijdagochtend onder 3 procent gedoken. In november vorig jaar kwam de rente op Belgisch staatspapier met een looptijd van tien jaar nog dicht bij 6 procent. Minister van Financiën Steven Vanackere reageert positief en blijft een begrotingsevenwicht in 2015 als doel stellen.
België dreigde toen, in volle regeringscrisis, meegesleurd te worden in het zog van probleemlanden zoals Italië en Spanje, maar staat er nu dus veel beter voor.
 
De Belgische rente was donderdag al met 17 basispunten gedaald, en ging vrijdagochtend door op dat elan. Net na 9 uur uur bedroeg de daling 7 basispunten, wat de rente op 2,99 procent bracht.
 
De neerwaartse beweging zet zich bovendien voort, waardoor ook het diepterecord van 31 augustus 2010 in zicht komt. Toen eindigde de handelsdag volgens Jean Deboutte van het Agentschap van de schuld met een Belgische rente van 2,83 procent.

Dat de rente daalt, is goed nieuws voor België. 'We delen die beweging de laatste dagen met de sterke landen. We zitten nu definitief weer bij de landen met de laagste rentes', zegt Deboutte.
 
Mogelijk speelt de extreem lage Duitse rente een rol. 'Er kan een vlucht zijn naar papier dat toch nog een beetje rendement heeft', stelt Deboutte.
 
Ons land kan door de lage rente veel goedkoper dan in november of december 2011, lenen op de internationale markten. 
 
De rente op Frans staatspapier is ondertussen naar een historisch dieptepunt gezakt. De rente daalde met 12 basispunten tot 2,422 procent. Beleggers hebben blijkbaar vertrouwen in Frankrijk in een onzekere economische omgeving. 
 
'Strikt blijven vasthouden aan stabiliteitsprogramma EU'
 
Minister van Financiën Vanackere laat in een reactie weten, blij te zijn met de rentedaling. Hij benadrukt dat de rente bijna gehalveerd is in vergelijking met november 2011. Volgens Vanackere toont dit aan dat de gekozen strikte budgettaire koers de juiste is.

Een lagere rente betekent een aanzienlijke besparing voor de overheid, en ze geeft ook broodnodige zuurstof aan onze bedrijven, aldus Vanackere. 'De enige manier om te kunnen blijven genieten van lagere rentes is het strikt blijven vasthouden aan het traject van het stabiliteitsprogramma dat met Europa is overeengekomen en een begroting in evenwicht voorziet in 2015.'

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees