Vakbonden Philips Brugge vrezen sluiting

Vakbonden Philips Brugge vrezen sluiting

Foto: VCB - VUM

Het personeel bij Philips Brugge, dat onderdeel is van de nieuwe joint venture TP Vision, vreest dat het bedrijf binnenkort de deuren sluit. Dat zegt LBC-hoofdafgevaardigde Dany Vanden Broecke. TP Vision zelf stelt dat er momenteel geen plannen zijn om activiteiten uit Brugge te delocaliseren.

Het Nederlandse elektronicaconcern stootte dit jaar zijn tv-tak af en bracht het onder in een samenwerkingsverband met het Chinees-Taiwanese TPV Technology. Philips is voor 30 procent eigenaar van het nieuwe bedrijf (TP Vision), en TPV 70 procent. 

De vakbonden bij het voormalige Philips Brugge trokken vrijdag aan de noodklok. Ze vrezen een sluiting in 2014 van het bedrijf.Aanleiding voor de vrees is de sluiting van een ontwikkelingscentrum voor televisies van TP Vision in Singapore. Die activiteit verhuist naar het Chinese-Taiwanese moederbedrijf TPV Technology. In Brugge, waar ook televisies worden ontworpen, had men gehoopt op een verhuis van de activiteit naar België. 
 
In nieuwe businessplan geen sprake meer van site in Brugge
 
Volgens de vakbond is er na de zomer ook 30 procent personeel te veel voor de activiteiten in Brugge. Bovendien is er in het nieuwe businessplan van het bedrijf plots geen sprake meer van de Brugse site, aldus nog de vakbond. 
 
Dat alles samen voedt de vrees van het personeel. 'Zoals de kaarten er nu voor liggen, vrezen we eerst een herstructurering voor het 30 pct overtollige personeel, en in 2014 de sluiting', aldus de vakbondsman. Hij wijst erop dat het bedrijf vorig jaar nog 18 miljoen euro subsidies kreeg van de Vlaamse overheid. 'Op zijn minst moet daar werkgarantie tegenover staan.'
 
Grote ongerustheid bij personeel
 
Bij het Brugse bedrijf werken 320 vaste werknemers - ingenieurs - en 110 inhuurkrachten. Er is onder hen grote ongerustheid, zegt Vanden Broecke. 'En intussen verstopt de lokale directie zich.'
 
Bij vragen van de vakbond aan de directie over de gevolgen voor Brugge van de sluiting van de vestiging in Singapore, luidde het dat er 'momenteel geen veranderingen gepland zijn voor het ontwikkelingscentrum in Brugge'. De vakbond is niet gerustgesteld door dat antwoord en zal dinsdag de lokale directie tijdens een ondernemingsraad aan de tand voelen. 
 
TP Vision: 'Geen transferplannen'
 
Volgens een woordvoerster van TP Vision is er geen verband tussen de transfer van de activiteiten uit Singapore naar TPV en de Brugse site. In Singapore ging het immers om ontwikkelingsactiviteiten voor ’low end’ televisies en in Brugge om ’high end’ televisies. Duurdere modellen dus. 
 
Volgens de woordvoerster zijn er "momenteel geen plannen" voor een transfer van activiteiten vanuit Brugge.
 
De bonden lieten eerder al weten geen vertrouwen te hebben in dit antwoord en vrezen een herstructurering en zelfs sluiting in 2014.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees