Breivik vol lof over politie

Breivik vol lof over politie

Anders Breivik Foto: reuters

Op het proces tegen Anders Breivik in Noorwegen gaat het nu om de late arrestatie van de massamoordenaar op het eiland Utoya. De rechtbank legde vrijdag een advocate het zwijgen op na een reeks kritische vragen aan de politie. Ondertussen heeft de dader bizarre commentaren afgelegd.

De Noorse politie werd eerder al fel gehekeld wegens het laattijdig optreden om een eind te maken aan het bloedbad op Utoya. Maar Anders Breivik zelf was vol lof: 'Algemeen beschouwd moet je zeggen dat ze zich optimaal hebben ingezet, als je er rekening mee houdt dat het zomervakantie was en bovendien een late vrijdagnamiddag', zei Breivik volgens het persagentschap NTB aan de rechters in Oslo over de late tussenkomst van de antiterreureenheid.

Eerder had de voorzitster van de rechtbank, Wenche Elizabeth Arntzen, een eind gemaakt aan kritische vragen over het politieoptreden op Utoya. Ze onderbrak herhaaldelijk bijkomende vragen van een advocate van de nabestaanden en overlevenden over het bloedbad aan politieagenten in de getuigenbank. Die werden ondervraagd over de serieuze vertragingen voor de arrestatie van Breivik op 22 juli vorig jaar.

70 minuten

De Noor had in iets meer dan 70 minuten 69 deelnemers aan een sociaaldemocratisch jongerenkamp gedood, vooraleer de antiterreureenheid hem kon overmeesteren. Waarom hun transport naar het slechts 40 kilometer van Oslo gelegen eiland door storingen zoveel vertraging opliep, zal ook een door de regering in het leven geroepen "22 juli-commissie" onderzoeken.

Breivik had voor zijn arrestatie zelf de politie opgebeld met de boodschap dat hij zich wilde overgeven. Toen niemand reageerde om hem tegen te houden, bleef hij zijn moordende tocht voortzetten. Advocate Mette Yvonne Larsen kondigde op nieuwszender NRK aan dat ze na haar door de rechter onderbroken getuigenbevraging aan de politie "niet neerlegt" bij de beperking van haar vraagstelling.

De 33-jarige dader had kort voor het bloedbad op het eiland met een geparkeerde bomauto in de regeringswijk van Oslo acht mensen gedood. Hij heeft bekend, maar heeft geen spijt. "Ik heb de antiterreurwetgeving, wapens en reactietijden bestudeerd om confrontaties te vermijden en mijn taak te kunnen uitvoeren vooraleer de politie zou verschijnen", zei hij over zijn planning van het bloedbad volgens NTB.

Belangrijkste kwestie op het proces tegen Breivik is de gerechtelijke beslissing over zijn toerekeningsvatbaarheid.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees