Nieuw computervirus als 'cyberwapen' ingezet

De Russische ontwikkelaar van antivirusprogramma's Kaspersky Lab zegt een nieuw computervirus te hebben ontdekt. Het zou geen klein beestje zijn: 'Flame' heeft volgens Kaspersky een nooit gezien vernietingspotentieel dat in een (cyber)oorlog heel wat landen kan treffen.

Kaspersky Lab heeft geïnfecteerde machines aangetroffen in Iran en andere landen in het Midden-Oosten. Het virus zou specifiek ontwikkeld zijn om informatie te stelen van gerichte computersystemen. 

De bron van het virus is nog niet gevonden. Er zijn vermoedens dat Israël achter Flame zit. De Israëlische vicepremier Moshe Yaalon deed alleszins weinig om de verdachtmakingen te weerleggen. 'Al wie de dreiging van Iran als een reëel gevaar ziet, zal stappen zoals deze ondernemen om daar wat aan te doen', klonk het op de radio. 'Israël beschikt over hoogtechnologische middelen, en we ontwikkelen tools die ons op verschillende manieren kunnen bijstaan.'

Sinds 2010 heeft Iran al meermaals te maken gehad met cyberaanvallen. In dat jaar drong het virus Stuxnet door tot de computers van nucleaire installaties. Volgens Iran bleef de schade altijd beperkt. 

Ook nu is er van paniek geen sprake in Iran. Het ministerie dat zich over communicatietechnologie buigt, zegt een anti-virus ontwikkeld te hebben dat Flame kan detecteren en vernietigen. 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees