Reynders hoopte op 'militaire aanwezigheid'

Rusland en VS willen nog steeds niet weten van soldaten in Syrië

Rusland en VS willen nog steeds niet weten van soldaten in Syrië

Foto: EPA

Rusland is nog steeds niet van plan om een militaire interventie in Syrië te steunen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Gennady Gatilov woensdag gezegd. Ook het Witte Huis heeft zijn standpunt na het bloedbad in Houla niet veranderd.

Rusland sprak al twee keer zijn veto uit tegen een resolutie van de VN die de regering van de Syrische president Bashar Assad veroordeelt voor de 15 maanden van bloedvergieten. Ook na het bloedbad in Houla willen de Russen dat de VN zich afzijdig houdt. Rusland steunde afgelopen weekend wel de VN-verklaring die het bloedbad in Houla veroordeelde, maar 'dat statement volstaat voorlopig als maatregel tegen Syrië', aldus de minister van Buitenlandse Zaken Gatilov.

De Russen kelderen zo het idee van een militaire interventie in Syrië. De Franse president François Hollande had dinsdag nog aangegeven dat een dergelijke actie mogelijk moet zijn en ook Duitsland had gezegd dat de Veiligheidsraad nieuwe stappen moet ondernemen.

Ook het Witte Huis blijft gekant tegen militair ingrijpen in Syrië. Het bloedbad in Houla, waar vrijdag 108 burgers de dood vonden, heeft het Amerikaanse standpunt niet veranderd. 'We geloven niet dat militarisering de juiste weg is', aldus Jay Carner, woordvoerder van president Barack Obama.

China blijft gekant tegen eender welke militaire interventie in Syrië

China heeft woensdag nogmaals duidelijk gemaakt dat het land tegen elke vorm van militaire interventie in Syrië gekant blijft. Na het bloedbad vorig weekend in de stad Houla zijn een aantal - vooral westerse landen - weer beginnen pleiten voor een "humanitaire interventie".

China blijft ook gekant tegen een met geweld afgedwongen regimewissel (het afzetten van president Bashar al-Assad, nvdr), zei woordvoerder Liu Weimin van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Liu herhaalde dat Peking achter het zespuntenplan van VN-bemiddelaar Kofi Annan blijft staan.

Hoop op militaire aanwezigheid

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gaf woensdagochtend in De Ochtend op Radio 1 nog aan dat een akkoord over een echte interventie, zoals die in Libië gebeurd is, voorlopig weinig realistisch lijkt. Hij sprak wel zijn hoop uit dat de Russen een militaire aanwezigheid in Syrië zouden steunen. 'De situatie in Syrië is zo barbaars, dat het voor Rusland moeilijk wordt om nog nee te zeggen', klonk het. Maar die hoop lijkt nu ongegrond. 

'Wij geloven dat nieuwe maatregelen door de VN-Veiligheidsraad voorbarig zouden zijn', klonk het vanuit Moskou. 'Rusland is tegen enige interventie van buitenaf, aangezien het de situatie zou doen escaleren met onvoorspelbare gevolgen voor Syrië en de rest van de regio.'

Gisteren beslisten heel wat landen, waaronder België, dat hun Syrische ambassadeur persona non grata is. Reynders betreurt dat er op Europees vlak weinig coördinatie was bij die beslissingen. 'Het leek nu te gaan om de ene unilaterale beslissing na de andere, en dat is geen goed signaal. Er is wel overleg geweest tussen de Franse president Hollande en de Britse premier Cameron, maar Europa is meer dan die twee landen.' 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees