(slot)

Beleggers mijden beurs

De beleggers ontvluchtten woensdag de beurzen en kozen voor veilige beleggingen in Amerikaans en Duits staatspapier. In Brussel zakte de Bel20 met 1,14 procent tot 2.105,80 punten.

De financiële crisis in Spanje, vooral gedreven door het debacle bij de bank Bankia, blijft escaleren. Volgens de jongste berekeningen heeft het land 350 miljard euro nodig om de crisis onder controle te krijgen.

Als het aan de Spaanse premier Mariano Rajoy ligt, moet de Europese Centrale Bank (ECB) Spaans staatspapier opkopen om de almaar stijgende rente te bedwingen en moeten de Europese noodfondsen de Spaanse banken herkapitaliseren. Maar daar wil ECB-voorzitter Mario Draghi niet van weten.

Voor de beleggers is het ondertussen welletjes geweest. Na Griekenland worden ze nu ook nog eens geconfronteerd met een crisis in Spanje. De beleggers kozen er woensdag dan ook voor massaal Duitse en Amerikaanse staatsfondsen te kopen.

In Brussel liet KBC 1,58 procent liggen op 12,45 euro en daalde verzekeraar Ageas met 1,84 procent tot 1,33 euro. Het waren echter vooral de industriële waarden die klappen kregen. Zinkspecialist Nyrstar gleed 5,05 procent weg tot 4,89 euro, materialengroep Umicore kalfde 2,82 procent af tot 38,37 euro en chemiebedrijf Solvay verloor 3 procent op 85,22 euro.

Op de brede markt zakte RHJ International met 3,66 procent tot 3,95 euro. De holding negeert het verzoek van fondsbeheerder Equilibria Capital Management om een extra punt toe te voegen aan de dagorde van de algemene vergadering die binnenkort plaatsvindt, en dat is niet naar de zin van de beleggers.

Beleggers maken zich ook druk over het steeds groter worden van de spread tussen Duitsland en Spanje. Het verschil in de rente die beide landen moeten betalen voor een lening op tien jaar is tot een nieuwe recordhoogte gestegen. 

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees