Onthaalmoeder die baby liet vallen krijgt jaar cel met uitstel

Onthaalmoeder die baby liet vallen krijgt jaar cel met uitstel

Omdat de onthaalmoeder niet vertelde wat er echt gebeurd was, werden de ouders van Samuel een tijd lang zelf verdacht van slagen aan hun zoon. Foto: Michel Wijne

EEKLO - Voor de correctionele rechtbank in Gent is een voormalige onthaalmoeder uit Eeklo woensdag veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel. De vrouw liet de negen maanden oude baby Samuel vallen, maar verzweeg aan de ouders wat er gebeurd was. 'Elke zorgvuldig handelende onthaalmoeder zou de arts en de ouders verwittigd hebben', oordeelde de rechtbank.

Op 18 januari 2010 ging de vader van de negen maanden oude jongen zijn zoon ophalen bij de onthaalmoeder. Hij stelde vast dat het kind zijn oogjes niet opende en zwaar ademde, maar de onthaalmoeder zei hem dat de jongen lang geslapen had en nog aan het dromen was.

Toen ze thuiskwamen, merkte de moeder dat het kindje bewusteloos was. De jongen werd onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht. De artsen moesten de schedel van de jongen afnemen en een artificiële schedel plaatsen. Het kind is nu bijna blind aan zijn linkeroog.

Schuldig verzuim


De onthaalmoeder werd schuldig bevonden aan schuldig verzuim en onopzettelijke slagen en verwondingen. De vrouw bekende pas twintig maanden na de feiten dat ze met het kind was gevallen en dat de jongen op zijn hoofd was terechtgekomen. Omdat de onthaalmoeder niet vertelde wat er echt gebeurd was, werden de ouders van Samuel een tijd lang zelf verdacht van slagen aan hun zoon. Het kind werd door de jeugdrechter zelfs bij een pleeggezin ondergebracht.

'Elke zorgvuldig handelende onthaalmoeder zou de arts en de ouders verwittigd hebben', oordeelde de rechtbank. 'Haar argument dat er niets aan de baby te zien was, is niet geloofwaardig. Ze heeft alle signalen van een ernstig letsel genegeerd uit schrik voor een berisping. Ook toen het kind aan de ouders werd onttrokken, bleef ze zwijgen, waardoor ze de ouders extra leed heeft bezorgd.'

Omdat ze een blanco strafblad heeft werd de onthaalmoeder veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel. De verzekeringsmaatschappij van de vrouw moet de ouders een provisionele schadevergoeding van 50.000 euro betalen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio