50 jaar cel voor Charles Taylor

50 jaar cel voor Charles Taylor

Foto: EPA

Het Speciale Hof voor Sierra Leone in Den Haag heeft de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor tot 50 jaar cel veroordeeld.

De vroegere krijgsheer en president van Liberia werd eind april schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

De aanklagers hadden tachtig jaar cel geëist. Dat noemden Taylors advocaten ’overduidelijk buitenproportioneel en excessief’. Zij zeiden dat hun cliënt in ieder geval tegen zijn vonnis in beroep gaat.

In 2003 werd Taylor aangeklaagd wegens moord, het terroriseren van burgers, verkrachting, seksuele slavernij en het werven en inzetten van kindsoldaten in de burgeroorlog in Sierra Leone die in 2002 eindigde. Na een kortstondige ballingschap in Nigeria werd hij in 2006 aangehouden en voor berechting naar Leidschendam gestuurd.

De 64-jarige Taylor werd 26 april schuldig bevonden aan onder meer moord, slavernij, het werven en inzetten van kindsoldaten en terrorisme. Volgens het hof speelde Taylor, met name toen hij president van Liberia was, een grote rol in de burgeroorlog van buurland Sierra Leone. Deze oorlog kostte zo’n vijftigduizend mensen het leven.

Het SCSL oordeelde dat Taylor in ruil voor zogenoemde bloeddiamanten wapens, munitie en strijders heeft geleverd aan rebellengroeperingen in Sierra Leone, zelfs op het moment dat er vredesonderhandelingen gaande waren om de burgeroorlog te beëindigen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees