Interieur

Frederic Rozier, designspecialist schat de waarde van designobjecten voor onze lezers

EXPERTISECORNER: Tulip chair van Eero Saarinen

Frederic Rozier runt Design7, een speciaalzaak in vintage design en is organisator van DesignMarktGent en DesignMarktKnokke. Hij beantwoordt de vragen van onze lezers over vintage design.

Beste Frederic,

ik heb een vraag waar jullie me misschien bij kunnen helpen. Via familie heb ik gisteren een tulip armchair gekregen, maar volgens mij is het een replica. Ik heb al opgezocht hoe ik het kan weten maar vind er weinig over terug. Moet er een stempel in de voet staan? Er hangt een klevertje in van modern form in Gent in de Burgstraat maar ik vind daar ook niets over terug. Weet u hoe ik nu kan weten of dit om een echte gaat of niet? De kuip draait ook niet, klopt dit?
Indien u mij wat meer info kan geven zou dit heel tof zijn, of als u weet waar ik terecht zou kunnen met mijn vraag.

Designer: Eero Saarinen (1910-1960)
Datering: ontworpen in 1957 en nog steeds in productie
Fabrikant: Knoll International
Model: Tulip
Omschrijving: Wit gecoat aluminium onderstel met polyester kuip.
Detail: Een van de eerste ontwerpen waar de stoel niet wordt opgebouwd uit een zitting met vier poten. Het origineel idee van de collectie begon bij de Tulip tafel. Saarinen wou een tafel ontwerpen waar de poten niet storen met een sierlijk centraal onderstel die het tafelblad ondersteund.
Merkteken: Deze versie is niet gemerkt zoals de meeste vroege producties. Dit ontwerp werd al vlug gekopieerd daarom begon Knoll de tafels en stoelen te merken. Meestal in reliëf met Knoll International onderaan de basis. Bij de recentere versie is er ook een datering. Tot de jaren 70 werd een groot deel van de Knoll collectie in België geproduceerd door De Coene. Deze edities zijn meestal gemerkt met een zwart/groene sticker Knoll International - Made in Belgium.
De stoel van op de foto komt van Modern Form, een designwinkel in de burgstraat te Gent. Deze winkel ging in 1968 open en was toonaangevend op gebied van internationaal design. Je stoel zal daarom na 1968 geproduceerd zijn.
Waarde: 600 à 800€. De versie met draaiend onderstel is nog wat hoger geprijsd.

Wil jij ook graag een designobject laten schatten? E-mail een foto naar design@nieuwsblad.be. Waardebepalingen worden onder het grootste voorbehoud gegeven. Foto's kunnen we niet terugsturen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees