VIDEO. Terugblik EK 1988: De wondergoal van Marco Van Basten

Het EK van 1988 in West-Duitsland is de grootste triomf in de geschiedenis van het Nederlandse nationale elftal. Gisteren raakte echter bekend dat Marco Van Basten al na het eerste groepsduel tegen de Sovjet-Unie naar huis wilde.

 Hij moest namelijk op de bank zitten, en dat beviel de ster van AC Milaan niet echt. Pas na een gesprek met bondscoach Rinus Michels kon Van Basten overtuigd worden om toch te blijven.

Met positief gevolg: in de volgende wedstrijd tegen Engeland stond de spits in de basis en maakte hij een hattrick. Oranje ging vervolgens door na winst tegen Ierland en nam wraak op West-Duitsland voor de verloren WK-finale van '74 in de halve finale.

En toen kwam de finale... De Sovjets waren opnieuw de tegenstander, maar ditmaal zouden de Nederlanders de prijs niet aan hun neus laten voorbijgaan. Ruud Gullit bracht zijn ploeg na een half uur op voorsprong op assist van Van Basten, en even na rust was het moment van San Marco aangebroken: Arnold Mühren gooit een bal vanop links hoog en ver naar doel, waarop Van Basten vanuit een schier onmogelijke hoek en in één keer de bal op de slof neemt. Zijn poging gaat onhoudbaar over Sovjetdoelman Dasajev, het doelpunt van Van Basten staat voor eeuwig gegrift in het geheugen van elke voetballiefhebber.
En dan te denken dat Marco het al na één wedstrijd voor bekeken wilde houden...

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1