Tobback: 'Wij trekken naar de Raad van State'

Tobback: 'Wij trekken naar de Raad van State'

Louis Tobback (SP.A). jvc

LEUVEN - Louis Tobback (SP.A), burgemeester van Leuven, is niet te spreken over de beslissing van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, om een milieuvergunning toe te kennen voor de bouw van Uplace. Tobback trekt naar de Raad van State. Ook de Unie voor Zelfstandige Ondernemers (Unizo) tekent beroep aan tegen de bouw van het shoppingcentrum.

Stellen dat het complex er nu komt is 'voorbarig' volgens Tobback. 'Er is slechts één etappe genomen, op de twintig.' Volgens Tobback heeft Joke Schauvliege wel een kans gemist om de hele discussie een halt toe te roepen.

Volgens de Leuvense burgemeester gaat de minster van Leefmilieu lijnrecht in tegen het negatieve advies van haar eigen administratie. De Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen gaf ook eerder al een negatief advies inzake de bouw van het Megacomplex Uplace.

Louis Tobback heeft wel een idee waarom Joke Schauvliege de milieuvergunning heeft toegekend. Net voor de verkiezingen in juni 2009 heeft de Vlaamse regering zich ertoe verbonden om de schouders onder dit project te zetten. Indien de Vlaamse regering het project nu afvalt, dan komen er schadevergoedingen, zegt Louis Tobback.

De Leuvense burgemeester vreest dat een complex in Vilvoorde een negatief effect zal hebben op de middenstand in Leuven.

Overigens is Louis Tobback niet de enige die naar de Raad van State trekt.

Milieuorganisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en BRAL vzw (Brusselse Raad voor het Leefmilieu) zijn eveneens verbolgen en vechten deze beslissing aan bij de Raad van State. “Schauvliege plooit voor privé-investeerder Uplace en ontloopt hiermee haar verantwoordelijkheid als milieuminister.”

Zij vrezen nog meer files, meer luchtvervuiling en CO2-uitstoot. Uplace druist ook in tegen de hogere Vlaamse klimaatambitie die Schauvliege onlangs aankondigde, aldus nog deze organisaties.

De automobilistenbond Touring waarschuwt dat het project voor extra files zal zorgen. Die gaan 4 kilometer per dag langer zijn, berekende Touring.

Unizo ten slotte vindt de beslissing van Schauvliege 'zeer eigenaardig'. Dit gaat in tegen haar eigen administratie, tegen de adviezen en tegen het gezond verstand, aldus Unizo.

Corrigeer

MEER NIEUWS