Celebs

Zangeres Leki bijna overleden door malaria

Zangeres Leki bijna overleden door malaria

Foto: PhotoNews

De Congolees-Belgische zangeres Leki, tevens bekend van haar rolletje als Vredeseilanden-medewerker in Familie, werd vorig jaar getroffen door malaria na een reis in Congo. Die ziekte zorgde ervoor dat Leki de dood in de ogen keek, schrijft Gazet van Antwerpen.

Leki (echte naam Karoline Kamosi) reisde vorig jaar in februari naar Congo, haar geboorteland, om er een ziekenhuis dat destijds door haar vader werd opgericht, van nabij te volgen. Bij vorige reizen nam Leki steeds malariapillen in, maar deze keer niet. 'Die pillen zijn nogal heavy stuff. Daarom besloot ik om ze voor die ene reis eens niet in te nemen', zegt de zangeres daar over in Gazet van Antwerpen. 

Erger dan griep

Maar die beslissing kostte haar bijna het leven. Drie dagen voor ze weer naar België zou afreizen, kreeg Leki hoofdpijn en hoge koorts. Ze voelde zich afschuwelijk: "honderd keer erger dan griep". Een reisgenoot van de zangeres herkende de symptomen echter vrij snel, en stuurde haar naar een ziekenhuis in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Daar werd de diagnose malaria vrij snel gesteld. Leki kreeg zware medicatie die ze gedurende enkele dagen moest innemen.

Vervolgens reisde de zangeres op eigen initiatief af naar België en trok ze naar het Tropisch Instituut voor Geneeskunde te Antwerpen. Daar werd vastgesteld dat Leki cerebrale malaria (hersenmalaria, de meest kwaadaardige en gevaarlijkste vorm, red.) had. Uiteindelijk was ze drie weken heel erg ziek. 'Het was mijn bijna-doodervaring', aldus Leki. 

Revalidatie

Intussen is Leki genezen verklaard, maar toch voelt ze zich nog niet 100%. Zo verklaart ze dat ze vroeger wekenlang in het rood kon gaan, maar nu niet meer. Ze luistert nu meer naar haar lichaam.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees