Slot

Beurzen eindigen mei in mineur

De Europese beurzen slaagden er donderdag niet in de maand met een positieve noot te eindigen. In Brussel verloor de Bel20 0,58 procent op 2.093,56 punten.

Vandaag stemmen de Ieren in een referendum over het Europese begrotingspact. Volgens de peilingen is de kans meer dan groot dat het 'ja'-kamp het zal halen.

De meeste Europese beurzen trokken zich daaraan op en openden vanmorgen met winst. Ook het nieuws dat de Duitse consument voor de tweede maand op rij meer uitgaf, en de werkloosheid bij onze oosterburen op het laagste niveau in twee decennia staat, bracht soelaas. Euronext Brussel dook echter als een van de eersten in het rood.

Meer aandacht voor obligaties

De Euro Stoxx 50, die de 50 belangrijkste aandelen van de eurozone bevat, opende 0,3 procent hoger, terwijl de Bel20 0,2 procent winst boekte.

De Brusselse sterindex dook echter als een van de eersten in het rood, maar krabbelde na 10 uur alweer recht, en eindigt om 10.30 uur op 0,20 procent.

Net als de dagen ervoor hadden de beleggers echter meer aandacht voor de obligatie- dan voor de aandelenmarkt. Dat zorgde voor een nieuwe daling van zowel Amerikaanse als Duitse staatsfondsen, algemeen beschouwd als veilige havens.

Mei eindigt in mineur

Opmerkelijk is wel dat ook in 'probleemlanden' als Spanje en Italië de rente een beetje naar beneden kwam. Het is nu vooral afwachten of de Europese Centrale Bank (ECB) de Spaanse vraag om hulp zal blijven negeren.

In de VS werd een aantal indicatoren gepubliceerd die normaal gezien de beleggers een hart onder riem zouden moeten steken, maar dat was niet het geval. Met als gevolg dat de maand mei eindigde zoals ze begon: in mineur.

Bel20

In Brussel leverden veruit de meeste aandelen in. Bij Nyrstar ging er alweer 1,35 procent af tot 4,82 euro, bij UCB 2,56 procent tot 37,92 euro. Bekaert leverde 1,68 procent in tot 21,12 euro en Solvay kalfde 0,56 procent af tot 84,74 euro.

Belgacom won 1,57 procent op 21,30 euro. Een aanpassing van de nieuwe telecomwet heeft tot gevolg dat de groep waarschijnlijk tientallen miljoenen euro ontvangt van andere operatoren.

Bij de financiële waarden verloor KBC 0,48 procent op 12,39 euro en viel Ageas 3,83 procent terug tot 1,28 euro.

Op de brede markt steeg Devgen met 1,42 procent tot 6,45 euro. Het aandeel doet het goed sinds Monsanto en Syngenta hun enthousiasme toonden ten aanzien van de gewasbeschermingstechnologie van het biotechbedrijf uit Gent. 

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees