Vansteenkiste houdt onschuld staande

Vansteenkiste houdt onschuld staande

Baron Luc Vansteenkiste Foto: rr

Voormalig VBO-topman Luc Vansteenkiste blijft erbij dat hij zich niets te verwijten heeft in het dossier over de vermeende handel met misbruik van voorkennis in Fortis-aandelen. Dat zegt zijn advocaat Raf Verstraeten.

Vijf voormalige toplui van de holding Bois Sauvage, onder wie de voormalige VBO-topman Luc Vansteenkiste, zouden in het jaar 2008 2,6 miljoen Fortis-aandelen met voorkennis hebben verkocht.

De raadkamer van Brussel heeft vanochtend beslist om vijf (ex)-toplui van Bois Sauvage onder wie Luc Vansteenkiste en de holding zelf naar de rechtbank te sturen wegens misbruik van voorkennis en schriftvervalsing. Dat vernam De Standaard uit gerechtelijke en is door het parket bevestigd. 

Vansteenkiste zou vertrouwelijke informatie over de op handen zijnde ontmanteling van Fortis hebben doorgespeeld naar Bois Sauvage. De vijf betrokkenen en Bois Sauvage zelf blijven tot op vandaag hun onschuld volhouden.

'Mijn cliënt blijft erbij dat hij onschuldig is', reageert de advocaat van Vansteenkiste op de doorverwijzing. Daarnaast is hij ontstemd dat hij het nieuws over de doorverwijzing van zijn cliënt via de pers moest vernemen.

De zaak gaat terug tot 2008, ten tijde van de ondergang en de ontmanteling van Fortis. Luc Vansteenkiste was op dat moment onafhankelijk bestuurder bij Fortis-bank. Hij nam op 3 oktober op de middag via videoconferentie vanuit Madrid deel aan een telefonische raad van bestuur.

Tijdens die raad van bestuur lichtte de toenmalige Fortis-topman Herman Verwilst de ontmanteling van Fortis toe. Die ontmanteling zou diezelfde dag nog, maar pas na het sluiten van de beurzen publiek worden gemaakt. Het aandeel zou vervolgens geschorst worden.

Uit analyse van het telefoonverkeer die het gerecht deed, bleek dat Vansteenkiste minuten na afloop van de raad van bestuur vanuit Spanje belde met Vincent Doumier, de ceo van Bois Sauvage.

Bois Sauvage is één van de grote aandeelhouders van Vansteenkistes bedrijf Recticel en heeft een heel groot pakket aandelen Fortis.

Uit het telefonieonderzoek achteraf is gebleken dat Doumier meteen na het telefoontje met Vansteenkiste de andere toplui van Bois Sauvage opbelde. Daarna probeerde de Bois Sauvage top ook -tevergeefs- hun vaste trader te bereiken die uit lunchen was.

Toen dat niet lukte begonnen de toplui zelf te verkopen. Bois Sauvage verkocht net voor het sluiten van de beurs nog 2,6 miljoen Fortis-aandelen tegen 5,4 euro per stuk.
Diezelfde namiddag verkochten zowel Vincent Doumier, de financiële man Yves Liénart Lidth de Jeud, en bestuurder Luc Willame, ex-topman van de glasgroep Glaverbel en ex-manager van het jaar, ook nog eens duizenden eigen aandelen en obligaties.
Vansteenkiste was de enige die geen eigen Fortis-aandelen verkocht.

Een paar dagen later was de koers van het Fortis-aandeel gezakt tot 1,5 euro. Bois Sauvage en zijn bestuurders konden hun verlies dus serieus beperken. Volgens het parket is het duidelijk dat dat komt doordat de bestuurders getipt waren door Vansteenkiste.

De feiten kwamen aan het licht toen de beurswaakhond CBFA een onverklaarbare piek in verkoop van Fortisaandelen vaststelde die bewuste 3 oktober. Bois Sauvage en zijn bestuurders hadden -zo bleek- op hun eentje voor de piek gezorgd en dat leek het CBFA verdacht. Zij schakelden het gerecht in. Met de bekende gevolgen.

Luc Vansteenkiste, de ondervoorzitter van schuimrubberproducent Recticel en ex-topman van de werkgeversorganisatie VBO, zat eind september 2009 een week lang in voorarrest in de gevangenis van Vorst toen de affaire aan het licht kwam.

De directie van Bois Sauvage wordt overigens ook beschuldigd van schriftvervalsing. In het dossier zit een document gedateerd op 2 oktober 2008 waarin het beleggingscomité van Bois Sauvage beslist massaal Fortis-aandelen te verkopen een dag later.

Het parket vermoedt dat het document post factum werd opgemaakt om te verdoezelen dat de beslissing over de verkoop van Fortis-aandelen pas na het telefoontje van Van Steenkiste op 3 oktober werd genomen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees