'Kiezen voor goedkoopste energieleverancier bespaart u tot 40 procent'

'Kiezen voor goedkoopste energieleverancier bespaart u tot 40 procent'

Foto: fvv

Kiezen voor de goedkoopste leverancier van elektriciteit of aardgas in ons land kan een besparing opleveren van 30 tot 40 procent. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van alle Belgische energietarieven door energiewaakhond Creg.

De Creg vergeleek de prijzen van de componenten elektriciteit en aardgas per leverancier en per product, op basis van de tarieven voor mei. Daarbij merkt de Creg op dat alle leveranciers het principe van de bevriezing van de prijzen hebben gerespecteerd.

De waakhond concludeert dat alle klanten in België - zowel de huishoudens als de kmo's, zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel - 30 tot 40 procent kunnen besparen door te kiezen voor de goedkoopste leverancier.

Tot 440 euro per jaar

Voor een doorsnee gezin is voor stroom een besparing mogelijk van 130 à 185 euro per jaar, afhankelijk van het gewest. Voor aardgas gaat het om 440 euro per jaar.

De hoogste prijs in alle gewesten, zowel wat aardgas als elektriciteit betreft, betalen klanten die nog nooit bewust voor een leverancier hebben gekozen.

In Vlaanderen en voor particulieren is Elegant de goedkoopste, met een tarief van 7,03 eurocent per kWh. Het duurste product in Vlaanderen kostte afgelopen maand 11,37 eurocent per kWh.

Vooral kleine spelers

In Brussel staat Octaplus Variabel op de eerste plaats voor de gezinnen, met een tarief van 6,90 eurocent per kWh. In Wallonië is dat Nuon, met een tarief van 7,92 eurocent per kWh. De duurste formule kost er 11,71 eurocent/kWh.

Het zijn dus vooral de kleinere spelers die goedkopere prijzen aanbieden, om marktaandeel binnen te halen. De historische operator Electrabel komt niet in de top-vijf voor.

Goedkoopste aardgasprijs blijft gelijk ongeacht het gewest

Terwijl Brussel voor elektriciteit opvallend goedkoper is dan Vlaanderen en vooral dan Wallonië, blijft de prijs voor aardgas gelijk ongeacht het gewest. Overal is Nuon Spaargas Fix de goedkoopste, met 3,23 eurocent per kWh. De duurste formule bedraagt 4,80 eurocent/kWh.

Het is de eerste keer dat de Creg uitpakt met een dergelijk uitgebreide studie. Voor Vlaanderen alleen al gaat het om 42 verschillende contracten wat stroom betreft. De Creg wil dat de situatie voor de klant eenvoudiger wordt en zal binnenkort een voorstel aan de regering doen voor het gebruik van meer representatieve parameters. Dat moet tot meer eenvoud en transparantie leiden.  

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees