Dankzij hevige weerstand mag regiment naam ‘Zelzate' dragen

Dankzij hevige weerstand mag regiment naam ‘Zelzate' dragen

De Tweede Gidsen kregen al in 1955 hun eigen monument als aandenken aan de Slag om Zelzate. Foto: zvd

Zelzate -

De gemeente Zelzate ondertekent op zondag 3juni een nieuwe peterschaps-akte met het ‘Département Manoeuvre' uit Stockem.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 23mei 1940, vonden hevige gevechten plaats in Zelzate. Het Duitse leger trachtte tot driemaal toe het kanaal Gent-Terneuzen over te steken. Ondanks hevige artilleriebeschietingen en luchtaanvallen, bood het Tweede Regiment Gidsen hardnekkig weerstand en leed zeer zware verliezen.

Bij de heroprichting mag het Regiment de eervolle vermelding Zelzate op zijn standaard dragen. Om de herinnering levend te houden, werd jaarlijks een herdenkingsplechtigheid georganiseerd door de Koninklijke Verbroedering van het Tweede Regiment Gidsen. Zelzate aanvaardde het peterschap over het Regiment Gidsen op 26 mei 1963. De peterschapsakte werd ondertekend door toenmalig burgemeester Livien Danschutter en hernieuwd na 25jaar.

In maart 2004 hield dit Eskadron Gidsen op te bestaan als onafhankelijke eenheid en werd als derde gevechtseskadron geïntegreerd in het eerste Regiment Jagers te Paard-Gidsen maar het bleef gesta-tioneerd in Lombardsijde. In het kader van het huidige transformatieplan verhuisde het Eskadron Gidsen van Lombardsijde en het Eerste Jagers te Paard-Gidsen in 2011 van Leopoldsburg naar Heverlee om het nieuwe Bataljon Jagers te Paard te vormen. De laatste eenheid Gidsen werd definitief afgeschaft op 27mei 2011. Op 27april 2012 werden de Departementen Infanterie en Cavalerie (de vroegere Infanterieschool en Pantserschool) samengesmolten tot het Département Manoeuvre in Stockem-Aarlen. De tradities van de Gidsen en ook de Standaard van het Regiment Gidsen werden vanaf 27april 2012 overgenomen door het Département Manoeuvre.Zelzate is petergemeente.

De plechtigheden beginnen om 10.30uur met een mis, gevolgd door een bloemenhulde aan het monument van de Gidsen, waarna om 12uur in het gemeentehuis de peterschapsakte wordt ondertekend

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio