Zestien gezinnen eisen 103.500 euro van motorcross

Neeroeteren / Tongeren -

Zestien gezinnen eisen 103.500 euro van de vzw MC Maasland en zijn bestuursleden. ‘Voor de terreur die de motorcross hen aandeed.'

De ronde soms van 103.500 euro. Dat eisen zestien gezinnen in Neeroeteren van de vzw MC Maasland en de acht bestuursleden. De zaak kwam gisteren voor op de correctionele rechtbank in Tongeren. De rechter die het proces behandelt beraadt zich nog over de zaak. Een uitspraak wordt verwacht tegen ten laatste september van dit jaar.

De rijke motorcrossregio van weleer dreigt helemaal uit te sterven nu de club van ‘de Koel' een zware financiële donderwolk boven het hoofd hangt. Zo eisen de protesterende gezinnen een schadevergoeding. Naar eigen zeggen ‘vanwege de lijdensweg door terreur, aangericht door de motorcross'. Die vergoeding is berekend volgens de samenstelling van de familie en bedraagt ruim 100.000 euro. Bijkomstig eist ook de overheid geld voor elke overtreding die ze in Neeroeteren maakten na de verzegeling. De dwangsom bedraagt 5.000 euro per inbreuk, maar het tijdstip van de verzegeling wordt wel betwist door de verdediging.

Laurent Delbroek, lid van de vzw, benadrukte in de rechtszaal dat ze nooit schade hebben willen berokkenen aan de omwonenden. Ze streefden naar een goede onderlinge samenwerking. Daarbij wees hij ook op de goede samenwerking met tal van anderen en op de steun die ze vanuit alle hoeken kregen toen bekend raakte dat de Kiezelgroeve moest sluiten. Steun van honderden mensen uit de dichte omgeving.

Omdat de rechter het dossier en alle nieuwigheden nog moet behandelen is de uitspraak van eind juli verlegd naar maximaal twee maanden later. Dan weten we of en hoeveel er betaald moet worden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio