Organisatie maakt ook gids over rijke geschiedenis

Heilig Bloed pakt uit met nieuw processievaandel

Heilig Bloed pakt uit met nieuw processievaandel

Een nieuw vaandel lag meer voor de hand dan een restauratie van het oude. Foto: ram

Hoogstraten -

Op 3 en 10juni gaat de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie uit. Dankzij Europese subsidies van Leader heeft men enkele kleren en attributen kunnen vernieuwen.

De Heilig Bloedstichting, die een nieuw juridisch statuut heeft, vernieuwt elk jaar een aantal materialen uit de processie. Zondag zal voor het eerst een kopie gebruikt worden van het oude Heilig Bloedvaandel uit 1840.

‘Het oude vaandel was dringend aan restauratie toe', zegt Johan Ooms van de Heilig Bloedstichting. ‘De kosten daarvoor werden geraamd op 75.000 euro, maar zonder de garantie dat het nog lang zou kunnen gebruikt worden. De samenstelling uit metaaldraad, beschilderde stof en medaillons is niet gemakkelijk te herstellen. Daarom hebben we een kopie laten maken, die zondag voor de eerste keer getoond zal worden. Verder hebben we nieuwe gewaden met Heilig Bloedmotieven voor de drie personen die de processie voorgaan.'

De groep van de Sint-Michielscantorij ging vorig jaar mee in geleende kledij en heeft nu eigen processiekledij dankzij de Europese subsidies. De organisatie heeft voor de bezoekers een gids uitgegeven waar alles over de processie in staat.

‘De geschiedenis van het Heilig Bloed staat erin vermeld en je kan er het verloop van de processie mee volgen. Vroeger gaven we een papier, maar een gids in kleur oogt toch iets mooier', zegt Johan Ooms. De twee vorige jaren bleef de processie in de Sint-Katharinakerk omdat het te slecht weer was. Ook dit jaar zijn de weersvoorspellingen niet echt gunstig, maar een beslissing wordt pas zondagvoormiddag genomen.

Website

Intussen wordt gewerkt aan een website over Heilig Bloed. ‘Eind volgend jaar zal die klaar zijn. Er komen geacteerde scènes op te staan met mensen uit Hoogstraten en Boxtel (de Nederlandse gemeente van waaruit in 1652 de Heilig Bloeddoeken naar Hoogstraten zijn gebracht). De bedoeling is om er een Europese site van te maken met ook vertalingen voor landen waar Heilig Bloedprocessies zijn', zegt Johan Ooms.

De processie vertrekt om 11uur aan de Sint-Katharinakerk en gaat zondag richting statie. Volgende week gaat het traject richting rusthuis. Op woensdag 6 juni is er de jaarmarkt en stratenloop.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio