Plaatsgebrek is grootste probleem voor scholen

Twaalf nieuwe scholen tegen 2016

Twaalf nieuwe scholen tegen 2016

De schetsen geven al een indruk van hoe de school in Duffel er zal uitzien. Foto: Heleen Van Aken

Mechelen/Duffel/Boom -

Tegen 2016 zal Vlaanderen tweehonderd schoolgebouwen rijker zijn. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet investeert 1,5 miljard in nieuwe scholen, onder meer in Boom, Duffel en Mechelen.

De nieuwe en vernieuwde scholen komen er binnen het ‘Scholen van Morgen'-project van het ministerie van Onderwijs. Deze inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur werd in een decreet vastgelegd in 2006 en moet het tekort aan geld voor scholenbouw gedeeltelijk opvangen.

Bij basisschool 't Kofschip in Duffel beginnen ze volgend jaar met de bouw van het nieuwe gebouw. ‘In 2004 dienden we al een dossier in bij Agion, het agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, want onze school werd te klein voor het aantal leerlingen', zegt directeur Geert Gabriëls. ‘Maar zulke dossiers durven wel eens lang aanslepen. We waren blij dat onze school werd opgenomen in het ‘Scholen van Morgen'-project'.

Nieuwbouw en verbouwing

Bij 't Kofschip wordt een nieuw schoolgebouw bijgebouwd en wordt het bestaande gebouw vernieuwd. ‘Er zullen meer groene accenten worden gelegd. Zo komt er bijvoorbeeld een tuin met bomen en speeltuigen', vertelt Gabriëls. Maar voor de school blijft het voornaamste dat ze de noodklassen kunnen wegwerken, want leren doen kinderen volgens Gabriëls best in een gewoon gebouw en niet in een container.

Boom Park

Ook bij BGSO Boom Park in Boom zijn ze blij dat hun school in het project werd opgenomen. Er werd ondertussen een voorstudie en een voorontwerp gemaakt. ‘Het nieuwe gebouw was dringend nodig', zegt directeur Harry Roelants van de Boomse basisschool. ‘Onze school groeide de jongste jaren sterk, met een nijpend plaatstekort tot gevolg. De uitbreiding is gebaseerd op cijfers van 2005, maar ondertussen is onze school nog een pak leerlingen rijker. Maar de extra ruimte die er nu zal komen, zal sowieso meer rust brengen bij leerlingen en leerkrachten.'

Colomaplus

In Mechelen stapt Colomaplus in het ‘Scholen van Morgen'-traject. ‘Wij zitten nu nog in een voorstudie-fase, maar tegen 2016 moeten de werken voorbij klaar zijn', zegt logistiek directeur Chris Moeyersons. Ook hier zullen ze blij zijn als de containerklassen verdwijnen. ‘Naast een nieuwe polyvalente ruimte komen er nieuwe praktijklokalen voor haarzorg en schoolheidsverzorging. Die lokalen zijn te klein en passen niet meer in de nieuwe stijl van lesgeven die het leerplan voorschrijft'.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio