Antwerpen plaatst ook cameratoezicht in wijk het Kiel

Vanaf augustus wordt het netwerk van bewakingscamera's in Antwerpen gevoelig uitgebreid. Bovenop de 77 bestaande toestellen die een oogje in het zeil houden in Antwerpen-Noord en langs de as Centraal Station-Grote Markt, zullen er ook camera's worden geplaatst op 17 locaties op het Kiel. Dat heeft het Antwerpse schepencollege vrijdag beslist. De wijk in het zuiden van Antwerpen werd geselecteerd op basis van recente criminaliteits- en overlastanalyses, in nauw overleg met politie en parket.

lej

Het Kiel kreeg de voorbije jaren onder meer te maken met een opvallende stijging in het aantal halskettingdiefstallen, vaak met gebruik van geweld. Het cameratoezicht moet in de eerste plaats afradend werken voor allerlei vormen van criminaliteit en overlast. Daarnaast zou ook het opsporen en vervolgen van daders aanzienlijk makkelijker moeten worden.

Het plaatsen van de camera's is volgens Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) slechts één element in een ruimer project om de veiligheid op het Kiel te verbeteren. 'Camera's alleen doen de criminaliteit niet dalen. Ze kunnen echter wel bijvoorbeeld het politieoptreden bij interventies optimaliseren', aldus Janssens.

De camera's zullen 24 uur per dag en zeven dagen per week werkzaam zijn. De beelden worden enkel bekeken door speciaal daarvoor opgeleide agenten en volgens een vaste procedure. Ze zullen een week worden bewaard, tenzij ze gebruikt worden in het kader van een gerechtelijk onderzoek.

Begin augustus worden de eerste exemplaren geplaatst.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio